Adobe Photoshop Lightroom 4 preview

Net als bij de vorige versies maakt Adobe ook voor Photoshop Lightroom 4 eerst een 'public beta' beschikbaar, zodat het ontwikkelteam feedback kan krijgen van gebruikers. Lightroom 4 bevat veel nieuwe functies, zoals soft proofing, fotoboeken en gps-plaatsbepaling.

Toen Adobe de public beta van Photoshop Lightroom 3 vrij gaf, waren de reacties nogal lauw. Erg veel leek er niet veranderd. De definitieve versie had, misschien ook wel als gevolg van die lauwe reacties, toch nog een aantal verrassingen, waardoor het uiteindelijk toch wel een zinvolle upgrade bleek. Bij Photoshop Lightroom 4 zal dit vermoedelijk niet zo gaan, want in de public beta die onlangs beschikbaar werd gemaakt, zitten behoorlijk veel nieuwe functies. Zo is het nu (eindelijk) mogelijk om een zogenaamde soft proof (een simulatie van hoe de foto eruit ziet als hij afgedrukt wordt) te maken voordat je een foto afdrukt, iets waar professionele fotografen vanaf versie 1 om gevraagd hebben.

Apple-inspiratie

Voor twee andere nieuwe mogelijkheden heeft Adobe duidelijk naar Apple Aperture gekeken. In Aperture kan je direct vanuit de software een gedrukt fotoboek maken, en dat kan nu met Lightroom 4 ook. De Aperture-boeken zijn een Apple-product (en er zijn ook een paar dure third party-leveranciers), maar Adobe is met het bekende Blurb in zee gegaan. Je kunt direct vanuit Lightroom een Blurb-boek maken en bestellen. Er is een ruime keuze aan lay-outs, en de mogelijkheden om de pagina's te fine tunen zijn ook uitgebreid, maar het geheel is wel wat minder flexibel dan in Aperture of Blurb's eigen BookSmart-programma. Je kunt namelijk geen lay-outs bewerken en/of eigen lay-outs maken.

De tweede optie die op Apple geïnspireerd lijkt te zijn is Kaart. Foto's met gps-gegevens kunnen meteen op een wereldkaart worden getoond, en foto's zonder gps-gegevens kan je achteraf nog naar een plek op de wereldkaart verslepen. Lightroom kan ook een track log van een los gps-apparaat gebruiken. Zoals te verwachten viel, kan Lightroom nu ook meer met video-bestanden. In Lightroom 4 heeft eenvoudige videobewerkingen, zoals het inkorten van een scène en kleur-, contrast- en helderheidsbewerkingen.

Ontwikkelen

Ook in de Ontwikkelen-module, waar de raw-bestanden bewerkt worden, is wat veranderd. Allereerst is een aantal Tint-schuifjes van naam veranderd, maar belangrijker is dat ze nu standaard allemaal op nul beginnen, en bovendien allemaal hetzelfde werken. In Lightroom 3 trok je Zwarte tinten naar rechts om de donkerste delen donkerder te maken, terwijl die lichter werden als je Invullicht naar rechts bewoog. Herstel maakte de lichtste delen juist weer donkerder als je dat naar rechts trok. Dat was verwarrend en daarom is dat nu veranderd. Voor alle Tint-schuifjes geldt nu dat naar rechts bewegen de foto lichter maakt en naar links bewegen donkerder. Bij het Aanpassingspenseel (waarmee je correcties plaatselijk in kan schilderen) zijn de mogelijkheden ook uitgebreider geworden. Je kunt nu een witbalans inschilderen, en ook ruisonderdrukking. Dat laatste is erg handig als je een donkere partij lichter maakt via schilderen. Dat geeft altijd extra ruis, dus dat kan je nu meteen met de zelfde kwaststreken weer weghalen. Ook handig is dat de Curve-functie nu ook aparte kleurkanalen heeft. Nu alleen nog een retoucheerpenseel...

ConclusieZoals het een beta betaamt, is er altijd wel iets dat nog niet goed werkt. Zo bleken automatische correcties - die in Lightroom 3 vaak een prima resultaat geven - soms opeens volkomen fout te gaan. Het programma verhoogde dan de belichting zonder goede reden, waardoor het resultaat veel te flets werd. Er is dus nog wel wat werk aan de winkel voor Adobe, maar de preview ziet er beslist veelbelovend uit.

 

0,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten