abonneren

Adobe Photoshop Elements 5

De gloednieuwe Photoshop Elements 5.0 van Adobe heeft een scala aan nieuwe en verbeterde functies en is daarmee de ultieme beeldbewerker voor de amateurfotograaf. Behalve dat het op een eenvoudige manier beeld bewerkt, organiseert het ook doelmatig uw fotocollectie. Wij testen de bètaversie.

None

9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

Photoshop Elements biedt voor een laag bedrag een ongelooflijke hoeveelheid functionaliteit en is daarmee voor de meeste fotografen een toereikend stuk gereedschap.

Verzamelen en groeperen


De Photo Downloader van Photoshop Elements komt in actie zodra een camera, gsm of geheugenkaart met daarop digitale foto’s wordt aangesloten op de pc. Het importeert de foto’s en wist ze eventueel meteen van de bron zodat u direct weer kunt fotograferen. De Downloader is intelligent en groepeert foto’s ook meteen. Dat kan aan de hand van het tijdstip van de opname, maar het herkent ook soortgelijke opnamen en groeperen kan dus ook op die manier. Het groeperen gebeurt met zogenaamde ‘tags’ of trefwoorden. Die kunt u ook zelf toekennen, wat het terugvinden van bepaalde foto’s vergemakkelijkt. De trefwoorden worden opgeslagen in de fotocatalogus van Elements, maar kunnen ook als iptc-informatie naar de digitale foto’s geschreven worden. Net als exif-informatie wordt de iptc-informatie met trefwoorden en een omschrijving dan in het jpg-bestand geschreven.
Door een test met 10.000 foto’s laat Photoshop Elements zich niet van de wijs brengen. Het importeren en door de foto’s bladeren gaat lekker snel. Opvallend is dat ook raw-fotobestanden moeiteloos gelezen worden. Het gebruikt de Camera Raw plug-in van Adobe om raw-bestanden te openen voor bewerking.

Bewerken


Behalve voor het organiseren van foto’s is Photoshop Elements ook ideaal om foto’s te corrigeren. Het heeft een aantal ‘quick fixes’ ingebouwd om bijvoorbeeld het contrast te maximaliseren of rode ogen te verwijderen. Maar je kunt het correctieproces ook helemaal in eigen hand houden. Het histogram laat bijvoorbeeld zien hoe de foto belicht is. Een onder- of overbelichting komt genadeloos aan het licht. Met behulp van schuifregelaars onder het histogram corrigeer je de belichting. Ook het corrigeren van kleur gaat het gemakkelijkst met een automatische ‘fix’, maar met Adjust Color Curves kunt u ook handmatig kleurcorrecties uitvoeren. Onscherpte in een foto verdoezelen kan met het Unsharp Mask.
Perspectiefcorrecties uitvoeren kan nu ook met Photoshop Elements 5.0. Dat is handig om bijvoorbeeld gebouwen die door vervorming van de lens achterover lijken te leunen weer rechtop te zetten. En zelfs het vrijstaand maken van voorwerpen of mensen is mogelijk. Dat is leuk voor fotomontages om een voorwerp of persoon uit de ene foto te knippen en vervolgens in de andere te plakken. Verder heeft Photoshop Elements veel standaardfuncties van Photoshop CS2. Denk aan het selectiegereedschap, de toverstaf, het gummetje, het kloonstempel en het retoucheerpenseel.

Presenteren


Het begrip ‘tags’ komen we veel tegen op internet, maar de koppeling met websites en applicaties is helemaal web 2.0. Photoshop Elements heeft een koppeling met Yahoo Maps aan boord om foto’s denkbeeldig op een landkaart te prikken. Ideaal als u foto’s wilt terugvinden die op een bepaalde plek zijn gemaakt, maar het vraagt wel een hoop handwerk (als uw camera nog niet met een gps-ontvanger is uitgerust).
Photoshop Elements voorziet verder in het aanbrengen van lijstjes, fraaie letters en afbeeldingen om uw foto’s te versieren. Presenteren op het web kan met een flitsende flash-animatie. Elements creëert ook gemakkelijk een cd- of dvd-hoesje of -label.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • betaalbaar
  • eenvoudig in gebruik
  • heeft de kwaliteit van Photoshop CS2
  • diensten om af te drukken en Yahoo Maps erg gericht op Amerikaanse markt
Een fotograaf moet zich dagenlang verdiepen in Photoshop CS2 om het optimaal te kunnen gebruiken. Dat hoeft bij Photoshop Elements niet. Elements is eenvoudig en heeft de kwaliteit en betrouwbaarheid van zijn grotere broer geleend. Fijn is dat alle functies automatisch kunnen werken, maar dat u ook alles met de hand kunt doen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Photoshop Elements