abonneren

Adobe Photoshop CS6 Extended

Adobe heeft Photoshop CS6 geïntroduceerd, met daarin weer een aantal spectaculaire nieuwe mogelijkheden. Daarnaast heeft het bedrijf kritisch gekeken naar de bestaande gereedschappen, en daarin ook veel verbeteringen aangebracht.
Score
90
  • Pluspunten
  • adaptieve groothoek-filter
  • behoud van inhoud-verplaatsen en -vervangen
  • veel verbeteringen
  • Minpunten
  • verplaatsen niet perspectief-bewust

None

Hoewel er altijd nog wel wat voor verbetering vatbaar blijft, is deze nieuwe versie van Photoshop weer zeer de moeite (en de kosten van een upgrade) waard.

Een nieuwe versie van Photoshop is altijd weer een spannende zaak. Welke spectaculaire nieuwe opties heeft Adobe nu weer verzonnen? Ook Photoshop CS6 stelt in dit opzicht zeker niet teleur, met onder andere het nieuwe Adaptieve groothoek-filter, nieuwe en verbeterde gereedschappen met behoud van inhoud-/content aware-technologie en drie nieuwe vervagingsfilters. Adobe heeft zich echter niet alleen bezig gehouden met het bedenken van nieuwe functies, er werd ook kritisch gekeken naar de bestaande functies.

Verduisterde interface

Het controleren van bestaande functies heeft geleid tot een vernieuwde, donkere interface (als je dat niet mooi vindt, kan je het in de voorkeuren veranderen) en veel kleine en minder kleine verbeteringen aan bestaande gereedschappen. Zo is het Uitsnijden-gereedschap onder handen genomen. Dat lijkt nu veel meer op hetzelfde gereedschap in Lightroom. Je kunt een foto met een schuine horizon nu ook direct in dit gereedschap rechtzetten, door even een lijntje over die horizon te trekken. Het is wel vreemd dat Adobe de perspectiefcorrectie (door randen schuin af te snijden) heeft weggehaald uit het vernieuwde Uitsnijden en heeft ondergebracht in een aparte Perspectief uitsnijden, dat bovendien sterk lijkt op het oude gereedschap. Het nut hiervan ontgaat ons. Wel handig: bij veel andere gereedschappen, zoals bij de selectiekaders, krijg je nu informatie over de grootte van de selectie terwijl je bezig bent. Veel gebruikers hadden hierom gevraagd.

Groothoekmagie

De meest spectaculaire nieuwe functie is het Adaptieve groothoek-filter. Foto's die gemaakt zijn met een supergroothoek- of een fisheye-lens, hebben bol lopende lijnen. Ook panoramafoto's die zijn samengesteld uit meerdere opnamen hebben hier last van. Dat is geen lensfout (en wordt dus ook niet gecorrigeerd met het Lenscorrecties-filter), maar ontstaat door het afbeelden van een driedimensioneel beeld in een plat vlak. Met het Adaptieve groothoek-filter kan je die bol lopende lijnen weer rechtzetten, door de foto sterk te vervormen. Er zijn wel grenzen aan die mogelijkheid, en je verliest beeldkwaliteit door het vervormen. Daarnaast wordt de beeldhoek ook wat kleiner doordat je die vreemd lopende randen na afloop wegsnijdt, maar er zijn spectaculaire resultaten mee te bereiken.

Over de drie nieuwe vervagingsfilters in de Vervagingsgalerie (Blur Gallery) zijn we minder enthousiast. Dit zijn een soort Gaussiaans vervagen-filters met ingebouwde maskers. Omdat de mogelijkheden om zelf op die maskers in te grijpen zeer beperkt zijn, lijkt dit eigenlijk meer in Photoshop Elements thuis te horen dan in het professionele Photoshop CS6.

Behoud van inhoud

Adobe introduceerde de technologie Behoud van inhoud (content-aware) in Photoshop CS4 en verbeterde de mogelijkheden in Photoshop CS5. In Photoshop CS6 is het nog verder uitgebreid en heeft bijvoorbeeld ook het Reparatie-gereedschap (Patch Tool) content-aware intelligentie gekregen. Daarnaast is er een nieuw Verplaatsen-gereedschap gekomen met diezelfde intelligentie. Je selecteert een object, verplaatst het met dit gereedschap en Photoshop smelt het object niet alleen naadloos op de nieuwe plek samen met de omgeving, maar vult ook de oorspronkelijke positie op intelligente wijze op. Jammer is dat dit niet perspectief-bewust is. Je kunt alleen een object in hetzelfde vlak verplaatsen. Als je het zodanig verplaatst dat het lijkt alsof het naar voren of naar achteren heeft bewogen, klopt het perspectief niet meer omdat de grootte van het object niet navenant wordt aangepast.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Creative Suite

Nieuws headlines

Laatste reactie