Professionele alles-in-een-oplossing voor het sorteren, tonen, afdrukken en bewerken van uw fotocollectie.

(Semi-)professionele fotografen met een omvangrijke beeldcollectie hebben niet genoeg aan een fotobewerkingspakket als Photoshop. Wat daarin ontbreekt zijn mogelijkheden om grote hoeveelheden foto's te beheren, te doorzoeken en te archiveren. Kortom, een workflow-oplossing die de fotograaf vanaf de opname tot de afdruk helpt bij allerlei activiteiten. Apple introduceerde hiervoor vorig jaar Aperture voor de Mac. Nu komt Adobe met een veelbelovend alternatief: Lightroom. Wij proberen alvast de eerste publieke bètaversie.

Voor profs

Consumenten kunnen foto's beheren met bijvoorbeeld Corel Photo Album, ACDSee en Picasa2. Voor professionals had Adobe al de Adobe Bridge, maar ideaal was dat niet. Lightroom biedt voor deze groep gebruikers nu een alles-in-een-oplossing voor het sorteren, tonen, afdrukken en bewerken van grote hoeveelheden foto's. Ook aan het toevoegen van trefwoorden, waarderingen, bijschriften en andere meta-informatie is gedacht. Voor complexe fotobewerking en fotomanipulatie hebt u nog steeds Photoshop nodig, maar de gangbare bewerkingen en raw-conversies zijn al beschikbaar in Lightroom. Denk daarbij aan het aanpassen van de witbalans of het bijsnijden van foto's. Deze bewerkingen kunt u op losse foto's of in batchmodus toepassen: zo wijst u zonder moeite aan een reeks foto's dezelfde trefwoorden toe. Omdat het een bètaversie betreft, zijn enkele zaken nog niet af of vertonen die duidelijke bugs. Zo neemt het importeren van foto's vanuit een camera tientallen minuten in beslag. Die bug zal ongetwijfeld nog worden hersteld. Gebruikers kunnen problemen en gewenste functies melden in het Lightroom-forum.

Bibliotheek

De interface van de Lightroom-demoversie bestaat uit vier onderdelen: Library, Develop, Slideshow en Print. De Library is de centrale plaats voor het bekijken en sorteren van foto's. Nieuwe foto's kunt u importeren met de knop Import of door ze simpelweg naar het Lightroom-venster te slepen. Lightroom doorzoekt bij het opstarten niet automatisch uw harde schijf, zoals Picasa dat doet. Een voordeel van Lightroom is dat u zelf bepaalt waar u de foto's bewaart: op de oorspronkelijke locatie of in de Lightroom-bibliotheek. U zit niet vast aan een centrale database, zoals bij Apple's Aperture. De foto's worden getoond in filmstripweergave; in het linkerbedieningspaneel kunt u bladeren en zoeken, in het rechterbedieningspaneel ziet u een miniatuur van de geselecteerde foto, een histogram en een aantal snelle bewerkingsopties. Helaas is het niet mogelijk om de foto's op het werkblad te sorteren, bijvoorbeeld door ze te stapelen. Met de Loupe kunt u foto's schermvullend bekijken. De Lights Out-modus gaat nog een stap verder: daarbij worden de besturingsbalk en alle andere interface-elementen gedimd, zodat alle aandacht op de foto kan worden gericht.

Bewerkingen

Minder ervaren gebruikers hebben nogal eens moeite met Photoshop, omdat het programma te veel functies bevat. Lightroom is anders: het biedt de belangrijkste functies in een veel intuïtievere interface. Natuurlijk vindt u de gebruikelijke aanpassingen voor helderheid en contrast, die u ook al in Quick Develop in de Library had kunnen aanpassen. Maar de mogelijkheden gaan veel verder: zo kunt u in een histogram specifieke onderdelen van een foto aanpassen. De bewerkingen in Lightroom zijn non-destructief; dat houdt in dat u nooit uw originele foto's kwijtraakt tijdens het bewerken.

Diashow en afdrukken

Het onderdeel Slideshow is bedoeld om een schermvullende diashow op het scherm te tonen. U kunt verschillende instellingen kiezen, zoals Snelheid, Achtergrond, Overgangseffecten en Drop shadows. U kunt de diashow voorzien van opschriften of exif-informatie en u kunt deze exporteren naar pdf-, html- of flash-formaat. Angst dat anderen er met uw portfolio vandoor gaan? Niet nodig, want met de functie Identity Plate kunt u persoonlijke gegevens en beeldmerken toevoegen aan de output, zodat meteen duidelijk is wie de foto heeft gemaakt.
Tot slot komen we bij het vierde onderdeel, Print. Hier kunt u losse foto's of contactsheets afdrukken. Instellingen zijn onder andere mogelijk voor papierformaat, marges en kleurmanagement.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Goede eerste indruk.

  • Acceptabele systeemeisen (voor Mac).

  • Bètaversie voor Windows komt later.

Hoewel het lastig is om bètasoftware te beoordelen, maakt Adobe Lightroom op het eerste gezicht een goede indruk. Voor fotografen is Lightroom een prima oplossing: het is helder opgebouwd en snel te leren. Verdere nabewerking in Photoshop of een ander fotopakket is mogelijk, maar in veel gevallen niet eens noodzakelijk.

<td >Omvang<td >1GB<td >Downloadversie beschikbaar<td >ja<td >Demoversie beschikbaar<td >ja<td >Processor (minimaal benodigd)<td >Intel Pentium 4<td >Hoeveelheid RAM (minimaal benodigd)<td >512<td >Besturingssysteem (minimaal benodigd)<td >Windows XP HomeWindows XP ProMac OS X (t/m 10.4)

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten