abonneren

Adobe Illustrator CS6

Twee jaar na de lancering van Adobe Illustrator CS5 zet Adobe de opvolger op de markt. Het pakket is nog steeds onbetwist leider voor het maken van lijntekeningen in de professionele grafische industrie. De vernieuwingen en verbeteringen vallen helaas wat tegen.
Qua baanbrekende functies is er in Illustrator CS6 weinig nieuws onder de zon. Onder de motorkap is wel flink gesleuteld zodat het pakket nu efficiënter en sneller met grotere bestanden om kan gaan maar voor kleinere ontwerpen zal deze winst nauwelijks opvallen. Voor de meeste gebruikers zal deze versie dus niet veel toevoegen en upgraden is dan ook niet strikt noodzakelijk: Adobe Illustrator was immers al een kwalitatief zeer hoogstaand pakket.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • interfacethema’s
  • aansluitende patronen
  • gradiënten op lijnen
  • Minpunten
  • geen must-have upgrade

Wat onmiddellijk opvalt bij het starten van Illustrator CS6 is de donkergrijs vormgegeven gebruikersinterface, volledig anders dan de neutrale lichte tinten van de vorige versies. De interface sluit hierdoor nu perfect aan bij de andere pakketten van de Creative Suite zoals Photoshop en Lightroom. Ondanks dat alles er zeer gelikt uitziet moeten we er toch wel even aan wennen, het contrast met het tekenwerk is namelijk wel erg groot. Gelukkig is het mogelijk de interface zelf aan te passen in stappen van zwart naar wit; afhankelijk van het project kun je de best passende weergave kiezen, een verbetering dus.

Naadloze patronen

Het maken van naadloos aansluitende patronen is verbeterd. Als je een patroon aanmaakt krijg je direct te zien hoe dit er uit gaat zien en kun je interactief diverse waarden voor de patroongeneratie instellen en beoordelen. Daarna staat het patroon direct in de stalenbiliotheek voor gebruik. Als je later het patroon toch nog aan wilt passen dubbelklik je gewoon op de staal en kun het direct aanpassen. De aanpassing werkt dan direct door in het ontwerp. Ook is het maken van een vectortekening van een foto of bitmap verbeterd. Allereerst is de bewerking een stuk vlotter geworden. Ten tweede is de berekening flink verfijnd en zien vooral automatisch overgetrokken kleurenfoto’s er een stuk beter uit. Voor lijntekeningen is het verschil echter niet echt groot.

Gradiënten op lijnen

Een leuke verbetering vinden wij dat de mogelijkheid om gradiënten te plaatsen op lijnen. Zeker in combinatie met de variërende lijndikte levert dit interessante mogelijkheden op. Wij voorspellen dat je dit effect de komende tijd overal in je omgeving op zult zien duiken! Ook is het natuurlijk slechts wachten op de implementatie van hetzelfde effect in concurrerende pakketten.

Sneller met Mercury

De grootste vernieuwing in Illustrator CS6 zit onder de motorkap en luistert naar de naam Adobe Mercury Performance System. Kort gezegd komt het er op neer dat het hele pakket zowel onder Mac OS X als Windows volledig 64-bits is. Dankzij deze ondersteuning is het pakket robuuster, stabieler en sneller bij het werken met grote bestanden. Daarnaast zorgt het nieuwe performancesysteem voor optimaal geheugengebruik en verbetert het de algehele prestaties.

Kleine tweaks

Veel kleine verbeteringen heeft Adobe doorgevoerd in deze nieuwe versie, zoals het direct aan kunnen passen van laagnamen in het overzichtsscherm, het veel sneller verwerken van Gaussiaans vervagen en vele, kleine verbeteringen in de vensters kleur, penselen, tekengebieden, stalen, transformatie en tekst. Alles leidend tot een efficiënter gebruik van het pakket.

Upgradebeleid

Als je nog met CS3 of CS4 werkt is het misschien slim om te upgraden naar CS6. Adobe verandert namelijk binnenkort het upgradebeleid zodat er alleen vanaf één versie terug (CS5) met een korting kan worden meegegaan naar een nieuwe release. Tot het eind van het jaar mogen ook bezitters van CS3 of CS4 nog van de upgradekorting gebruik maken maar daarna is dat afgelopen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Illustrator, Creative Suite, Cs6

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI