Adobe Creative Suite 6 zorgt voor snelheidswinst

Met het nieuwe tweejaarlijkse releasepatroon was het geen verrassing meer: Adobe brengt een nieuwe versie uit van de programma’s in de Creative Suite. CS6 komt vandaag officieel uit en legt de nadruk op cloudfuncties. Door integratie van de Mercury-engine in meerdere programma's is er bovendien flink wat snelheidswinst.

Toen Adobe vorig jaar een abonnementstructuur invoerde, moest het bedrijf ook het releasepatroon inzichtelijker maken. Officieus waren de releasepatronen van nieuwe producten wel duidelijk, maar om bedrijven over te halen te investeren in een Adobe-abonnement moest precies duidelijk zijn hoe vaak ze nieuwe productversies konden verwachten. Iedere twee jaar komt er een compleet nieuwe editie van de Creative Suite uit, met tussendoor een kleine productupdate. Het is dus weer tijd voor Creative Suite 6!

We zetten de grootste veranderingen van de nieuwe versies op een rijtje, zodat je zelf kunt inschatten welke producten je wilt kopen of upgraden. De versies die we testen zijn in bèta. Hoewel Adobe benadrukt dat het gaat om producten die nog niet af zijn, is het ongebruikelijk dat er in de definitieve versie features verdwijnen. Daarnaast komt Adobe met de Creative Cloud, een online dienst die de abonnementsstructuur van Creative Suite vervangt.

We hebben nog lang niet alle producten kunnen bespreken. After Effects en Premiere Pro, de professionele videobewerkingstools, zijn qua prestaties en handigheid verbeterd. Zo gaat After Effects slimmer om met de cache, zodat je minder vaak opnieuw hoeft te renderen en is in Premiere Pro de interface flink op de schop gegaan om de hoeveelheid knoppen te verminderen. Daarnaast is er het nieuwe SpeedGrade voor professionele kleurcorrectie en Prelude, een tool voor het laden, loggen en transcoderen van videobestanden.

Ook Photoshop, Dreamweaver, Flash Professional en alle andere producten zijn voorzien van meer nieuwe functies dan we hier hebben kunnen bespreken. Zelf proberen? Natuurlijk kun je, zoals altijd, van de meeste producten een gratis probeerversie downloaden bij Adobe, zodat je een maand lang kunt kijken of de nieuwe Creative Suite iets voor je is.

Photoshop is waarschijnlijk Adobes bekendste programma. Elke verandering wordt dan ook onder een vergrootglas gelegd. De meest in het oog springende aanpassing is technisch gezien een van de eenvoudigste, maar zal waarschijnlijk veel discussie opleveren: de standaardkleur van de interface is nu donkergrijs. Dit is overgenomen uit Lightroom, maar kan eventueel worden aangepast naar zwart of juist naar nog lichtere kleuren. Daarnaast is Photoshop voorzien van enkele grondige snelheidstweaks. Mercury Graphics Engine is ook aan Photoshop CS6 toegevoegd. Als je pc is voorzien van een nVidia-kaart, met name de Quadro-reeks, is veel snelheidswinst te behalen bij functies als blur en liquify en het in- en uitzoomen van afbeeldingen. Ook handig is de mogelijkheid om op de achtergrond op te slaan: je kunt doorwerken terwijl Photoshop een groot bestand opslaat.

Functies samengevoegd in Photoshop CS6

Qua tools heeft Adobe enkele functies handig samengevoegd. Zo is het in CS5 ingevoerde Content-Aware Fill uitgebreid tot Content-Aware Move. Als je bijvoorbeeld een persoon op een achtergrond wilt verplaatsen, moest je voorheen eerst de persoon verplaatsen en daarna de achtergrond invullen. Dat kan nu in één keer. De Patch-tool heeft ook een Content-Aware-modus gekregen, zodat je meer invloed hebt over het gebied van de foto dat Photoshop gebruikt om de lege plekken in te vullen. Ook is er de nieuwe, niet-destructieve Crop-tool. Met handige hulplijnen kun je scheve foto’s snel rechtzetten of bijsnijden.

InDesign is Adobes belangrijkste vormgeeftool en heeft als zodoende de moeilijke taak om de overgang van publicatie op papier naar online te volgen. Vormgevers worden steeds vaker ingezet om apps of websites te maken. Een deel van de nieuwe functies van InDesign CS6 spitst zich hier op toe. De nieuwe Liquid Page Rules gebruik je om te definiëren wat de vormgeefelementen moeten doen als je de afmetingen van de pagina verandert. Als je dan een andere verhouding kiest of voor een website een kleinere resolutie, regelt InDesign zelf het verplaatsen van de elementen. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van verhoudingen of absolute posities.

Nieuw in InDesign CS6: Content Collector

Een ander hulpmiddel is de nieuwe Content Collector. Met die tool kun je in verschillende documenten, pagina’s of layouts één voor één elementen selecteren. Die worden allemaal op de Content Conveyor geplaatst, een klein venster onderin het scherm. Vervolgens wissel je naar de Placer Gun en kun je de items van de Conveyor één voor één op de nieuwe layout plaatsen. Handig genoeg worden ze automatisch aangepast naar de nieuwe resolutie of afmetingen. Een alternatieve layout vul je daarmee een stuk sneller dan met knippen en plakken. Bovendien kun je die content als Link neerzetten, waardoor het automatisch wordt bijgewerkt als een van de twee bestanden wijzigt.

Bij zowel Photoshop als Illustrator is de Mercury Graphics Engine toegevoegd, de hardwareacceleratiemodus die in Premiere Pro CS5 werd geïntroduceerd. In Illustrator uit zich dat in een versnelling voor een aantal effecten. Ook de interface is in Illustrator aangepast. Standaard heeft het programma dezelfde donkere kleur als Lightroom. Functioneel kent Illustrator weinig grote veranderingen, maar er zijn een paar leuke creatieve opties toegevoegd.

Omzetten naar vectoren met Illustrator

Het omzetten van rasterafbeeldingen naar vectoren moet makkelijker worden met de nieuwe Image Trace-functie en -engine. Met verschillende presets kun je invloed uitoefenen op de conversie. Daarnaast zijn vectoren in te zetten als patronen. Een patroon kun je in een keer als fill toepassen op een object, maar de afbeelding is daarna nog steeds te bewerken. Met effecten kun je snel een mooi patroon aan je afbeeldingen toevoegen. Tot slot kunnen streken nu met gradienten (kleurverlopen) gevuld worden.

De afgelopen jaren heeft Adobe heel wat te horen gekregen over de slechte prestatie die Flash op mobiele apparaten laat zien. Vooral Apple heeft zichzelf gepositioneerd als uitgesproken tegenstander van het ontwikkelplatform en verbiedt Flash op iDevices. In Flash Professional CS6 gaat Adobe hier op twee manieren mee om. De eerste manier is de lichte nadruk op gameontwikkeling, waar wat aardige features voor zijn toegevoegd. Ten tweede kun je nu vanuit Flash Professional je apps gemakkelijk ‘packagen’ met de Air-runtime, om ze op zowel Android als iOS te distribueren.

Spritesheets in Flash Professional

Voor gameontwikkelaars kan de ingebouwde spritesheetondersteuning van pas komen. Om prestaties te verbeteren, worden spritesheets vaak gebruikt in plaats van filmpjes. Het inladen van een spritesheet in bitmapformaat, met coördinaten, zorgt dan voor het sneller laden van animaties. Je hoeft in Flash Professional slechts je animaties te selecteren en te kiezen voor Generate Sprite Sheet. Ze worden dan automatisch omgezet. De verschillende versies van Adobes Air-runtime kun je nu binnen Flash Professional beheren. Het makkelijkste is het toevoegen van die runtime aan je apps. De eindgebruiker hoeft dan geen losse runtime meer te downloaden om je app uit te voeren. Bovendien zijn Air-apps dan ook op iOS te gebruiken, omdat de losse runtime voor dat platform niet verkrijgbaar is.

Een groot deel van de aanpassingen in Dreamweaver richt zich op ontwikkeling voor mobiele apparaten. Het ontwerpen van mobiele layouts is intuïtiever geworden door de introductie van fluid grid layouts. Met deze optie kun je in een eenvoudige interface css-layouts maken die automatisch meeschalen met veranderende resoluties. In de gekleurde kolommen op het scherm zie je precies hoe items op de pagina eruit zien op een smartphone, tablet of desktop. De veelgebruikte resoluties zijn vooraf ingesteld, maar je kunt ook zelf verhoudingen toevoegen. In de Design view wissel je vervolgens wisselen tussen de verschillende layouts. Het populaire jQuery Mobile-framework wordt nu ook beter ondersteund, zodat je met één klik kunt wisselen tussen de verscheidene thema’s. Werken met PhoneGap Build gaat in Dreamweaver CS6 wat makkelijker, doordat het packagen van mobiele apps meer is gestroomlijnd.

CSS Transitions in Dreamweaver

Css3-overgangen worden nu volledig ondersteund door Dreamweaver. Het nieuwe CSS Transitions-paneel is een handige tool om ook zonder code mooie overgangen te maken. Zo kun je menustructuren snel animeren. Tot slot heeft Dreamweaver CS6 ook integratie met Adobe Business Catalyst, de (betaalde) cms-dienst van Adobe waar je een site in z’n geheel kunt hosten, inclusief webshop. Op de achtergrond is Dreamweaver overgezet naar het interface-framework waar de rest van de Creative Suite eveneens op draait. Daar merk je niet direct iets van, maar het moet voor de ontwikkelaars van Adobe makkelijker worden om de uniformiteit tussen de verschillende Creative Suite-applicaties in te bouwen.

Naast de Creative Cloud kun je natuurlijk ook gewoon bij Adobe terecht voor software in een doosje of voor losse producten in de webshop. De edities zijn enigszins aangepast ten opzichte van de vorige suite. De officiële lancering van Creative Suite 6 is vandaag, maar dat gaat om de Engelstalige versie. Wie liever met de Nederlandstalige versie werkt, zal af moeten wachten: Adobe kan daar van tevoren meestal geen precieze releasedatum van bekendmaken. Het is nog niet helemaal duidelijk welke programma's in welke suites verkrijgbaar zullen zijn. Wel zijn de adviesprijzen al bekend.

Upgraden naar Creative Suite 6

Zoals altijd is de hamvraag: moet je de investering in de nieuwe Creative Suite doen? Adobe heeft geprobeerd dit probleem op te lossen door in te zetten op abonnementen, zodat je niet zelf hoeft te bedenken of je de nieuwe versie wel wilt kopen. Met een abonnement krijg je die namelijk gewoon. Maar als je nog losse Adobe-producten gebruikt die niet aan een Adobe-abonnement vastzitten, loont het om te bedenken welke programma’s je (het meest) gebruikt, welke functies daarvan nuttig zijn en of je met de upgrade iets nieuws krijgt dat je in het dagelijkse gebruik nuttig vindt. Bedenk ook dat niet alle producten die in de suite zitten bijgewerkt zijn. Acrobat valt, zoals eerder, buiten het vaste releaseschema en heeft in CS6 dus nog steeds de eind 2010 uitgebrachte versie X. Soundbooth wordt niet meer verder ontwikkeld en is sinds CS5.5 vervangen door Audition.

Creative Suite 6 prijzen

 Producten Suites After Effects Pro CS6€ 1.248Design Standard€ 1.783Audition CS6€ 415Design & Web Premium€ 2.616Dreamweaver CS6€ 534Production Premium€ 2.259Fireworks CS6€ 403Master Collection€ 3.568Flash Professional CS6€ 950Illustrator CS6€ 772InCopy CS6€ 355InDesign CS6€ 950Photoshop CS6€ 950Photoshop CS6 Extended€ 1.367Premiere Pro CS6€ 1.010SpeedGrade CS6€ 1.248



 

Adobe heeft een tijdje geleden een nieuw online concept aangekondigd: de Creative Cloud. Deze abonnementsdienst biedt online ondersteuning voor alle programma’s in de suite. Wat Adobe daarmee doet, verschilt per applicatie. De Creative Cloud biedt bijvoorbeeld online opslag die is geïntegreerd in de meeste Adobe-software. Daarnaast kun je ook direct via je desktop naar de bestanden in je Creative Cloud navigeren. Met ingang van Creative Suite 6 kan de cloud meer dan alleen dit soort online opslagachtige dingen. Photoshop hoef je bijvoorbeeld niet meer in een doosje te kopen: via de website van Creative Cloud download je eenvoudig weg alle benodigde pakketten (nadat je hebt betaald, natuurlijk). Ook worden sommige kleinere pakketten, zoals Edge en Muse, alleen via Creative Cloud aangeboden.

Verschillende Creative Cloud-Abonnementen

Creative Cloud vervangt de abonnementen die Adobe vorig jaar introduceerde. Je kunt in één keer het complete cloudaanbod afnemen, waarbij je voor € 60 per maand toegang krijgt tot bijna alle Adobe-producten. Adobe wil graag dat je van hun cloudaanbod gebruik gaat maken. Bij doorlopende abonnementen verdienen ze namelijk potentieel meer geld per klant. Het aanbod is echter ook erg aantrekkelijk. Omdat het een doorlopend abonnement is, krijg je altijd de nieuwste versie van de producten. De Creative Cloud biedt bovendien applicaties die in de gewone Creative Suite niet te krijgen zijn. Adobe Edge en Muse zijn er daarvan twee. Edge is een tool om html5-animaties te maken en met Muse kun je snel eenvoudige websites opzetten. Vooralsnog zijn beide producten gratis te proberen op Adobe Labs, maar naar verwachting is dat niet meer mogelijk zodra de definitieve versie van CS6 uitkomt.
 

 Jaarcontract (per maand)MaandcontractCreative Cloud (compleet)€ 59,49€ 89,24Producten  After Effects Pro€ 23,79€ 35,69Audition€ 23,79€ 35,69Dreamweaver€ 23,79€ 35,69Edge€ 17,84€ 29,74Flash Professional€ 23,79€ 35,69Illustrator€ 23,79€ 35,69InDesign€ 23,79€ 35,69Muse€ 17,84€ 29,74Photoshop€ 23,79€ 35,69Premiere Pro€ 23,79€ 35,69SpeedGrade€ 23,79€ 35,69Story Plus€ 17,84€ 29,74

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten