abonneren

Adobe Creative Suite 2

Met Creative Suite 2 brengt Adobe de belangrijkste fotobewerkings- en ontwerpsoftware samen in één pakket. Een sterk punt van een dergelijke bundel is de integratie.

Zo kan een afbeelding die in Photoshop is gemaakt, gemakkelijk worden overgenomen in een ander onderdeel, zoals Illustrator. Omdat de lijst met vernieuwingen te omvangrijk is, beperken we ons tot de belangrijkste nieuwigheden.

Nieuwe versies

De Standard-editie bevat nieuwe versies van Photoshop, illustrator, InDesign en Version Cue. De Premium-editie bevat daarnaast ook nieuwe versies van GoLive en het al eerder dit jaar gelanceerde Acrobrat 7.0. Twee nieuwe onderdelen die meteen de aandacht trekken zijn Adobe Bridge en Adobe Stock Photos.
Adobe Bridge is het centrale controlecentrum van de suite en vervangt de bestandsbrouwser uit de vorige versie. U ziet in Bridge in een oogopslag welke bestanden, mappen en projecten u recent hebt geopend. Maar u kunt ook op metadata zoeken, meer foto's gelijktijdig converteren of in een batchproces de helderheid aanpassen, labels of waarderingen toevoegen, een webalbum aanmaken of een diashow starten. De ge�ntegreerde RSS-reader die Adobe ook nog heeft toegevoegd is misschien wat te veel van het goede. U kunt Bridge gelukkig ook in compacte versie openen: het programma lijkt dan op Windows Verkenner, maar heeft als pluspunt dat u ook previews van lay-outs, webpagina's en andere projecten kunt zien.

Nieuwe onderdelen

Het nieuwe onderdeel Adobe Stock Photos zal vooral professionele ontwerpers aanspreken. Het is niet meer nodig om stockfoto's op internet te zoeken, u kunt nu meteen vanuit Creative Suite zoeken aan de hand van trefwoorden. Adobe werkt hiervoor samen met bekende aanbieders als Getty images en Comstock. Handig is dat u meer afbeeldingen kunt uitproberen en de foto pas hoeft aan te schaffen wanneer u tevreden bent met het resultaat. De foto's zijn beschikbaar in verschillende resoluties: hoe hoger de resolutie, hoe duurder de foto.

Photoshop plus

Ook Photoshop kreeg wat nieuwigheden mee. De nieuwe Spot Healing Brush is gemakkelijker in gebruik dan de oude kloonfunctie. Met een paar klikken halen we vlekken, krassen en andere oneffenheden weg. U kunt voortaan het verdwijnpunt in foto's aangeven, zodat u elementen uit foto's kunt klonen. Zo kunt u extra ramen toevoegen aan een huis, of extra verdiepingen aan een flatgebouw, enz. Nog meer moois in de vernieuwde Photoshop: de vertekening van lenzen in hoeken van foto's haalt u weg met de Optical Lens Correction-tool. Rode ogen zijn voortaan met ��n klik verdwenen.
U kunt contrast en overbelichting in specifieke onderdelen van een foto corrigeren en u kunt image Wrap gebruiken om objecten uit de ene foto te verwerken in andere foto's.
Aan de kritiek van beginnende gebruikers dat Photoshop te moeilijk zou zijn is ook iets gedaan. U kunt voortaan een vereenvoudigd menu instellen, zodat geavancerde functies buiten beeld blijven. De belangrijkste vernieuwingen in Creative Suite 2 bevinden zich in Photoshop en de nieuwe functies Bridge en Stock Photo. In de overige componenten is sprake van kleine verbeteringen, maar geen spectaculaire vernieuwingen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Intergratie
  • Onbeperkte mogelijkheden
  • RSS Reader
  • Prijs
Adobe is en blijft de onbetwiste leider van grafische software. Voor mensen die niet op de prijs hoeven te letten is Adobe Creative Suite 2 een hemels programma op je Windows PC.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags:

Laatste reactie