Adobe Creative Suite 2 “gratis” beschikbaar

Adobe heeft begin deze week Creative Suite 2 “gratis” online gezet. Het vreemde is echter dat het niet de bedoeling is dat creatievelingen het pakket zonder licentie gaan gebruiken.

Adobe Creative Suite bestaat uit verschillende programma's, waarvan het bekendste ongetwijfeld Photoshop is. Alle bestanden van de oude Creative Suite 2 (CS2) zijn momenteel te downloaden. Op de downloadpagina zelf staat het serienummer vermeld waarmee het pakket kan worden geactiveerd. Gezien de populariteit van Photoshop is het geen wonder dat Adobe deze week de aangevraagde downloads van internetters tijdelijk niet aankon.

CS2 is alweer jaren geleden uitgebracht in april 2005. Dit was in de tijd van de PowerPC Macs. Daardoor zal deze suite niet zonder eventuele emulatiesoftware te draaien zijn op een moderne Mac, wat een zeer geliefd systeem is in de creatieve sector. Het is echter heel goed mogelijk dat het pakket wel goed op een modern Windows-systeem zal draaien.

Licentie toch nodig
Op het forum van Adobe stelt iemand daarom de vraag welke laptop hij moet kopen om Adobe CS2 gratis te kunnen gebruiken. Een van de medewerkers van Adobe, Dov Isaacs, reageert daarop dat het absoluut niet de bedoeling is om dit pakket zomaar zonder licentie te installeren. Isaacs meldt dat Adobe de activatieservers voor CS2 offline heeft gehaald. De downloads zijn bestemd voor mensen met een licentie voor CS2 die de software opnieuw moeten installeren. Deze versie van CS2 heeft geen online-activatie nodig maar alleen het bijgeleverde geldige serienummer.

Terri Stone, een andere medewerker van Adobe, schrijft in dezelfde berichtendraad dat hij niet denkt dat Adobe zal optreden tegen internetters die CS2 toch zullen gebruiken zonder daarvoor te betalen.

Daarmee lijkt het erop dat het gebruik van CS2 via deze gratis weg op eigen risico is. Mogelijk komt Adobe nog met een officiële verklaring. Ondertussen blijft de downloadpagina voor CS2 gewoon online staan, inclusief serienummer.

Bron: The Register

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Foto & grafisch

Tags: gratis, beeldbewerking, creative suite