abonneren

ACDSee Pro 4

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
ACDSee Pro is een programma om digitale foto's mee te beheren en te bewerken en is speciaal geschikt voor foto's in het raw-formaat.

Digitale foto's beheren en van trefwoorden voorzien is een vast onderdeel van een goede foto-workflow. Hoe meer foto's je hebt, hoe belangrijker het is dat je ze snel kunt terugvinden. Fotografeer je in het raw-formaat, dan is het ook handig als de raw-bewerking in hetzelfde programma plaatsvindt. Dat is de basisgedachte achter een programma als Adobe Photoshop Lightroom, en ook ACDSee Pro 4 werkt op deze manier. We noemen dit metadata editing, omdat de bewerking als een soort to do-lijstje bij het raw-bestand wordt opgeslagen in plaats van meteen daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

ACDSee Pro 4 is ingedeeld in modules, net als Lightroom. In de Manage-module voer je trefwoorden en omschrijvingen in en maak je selecties van de beste beelden om daar straks verder nog iets mee te kunnen doen. ACDSee Pro 4 ondersteunt nu ook de zogenaamde iptc-metadataset. Dit is een internationale standaard om beelden van naam, adres, locatie, trefwoorden en dergelijk te voorzien. Eveneens nieuw is de ondersteuning van locatiegegevens (gps), waarbij je de plek van de opname kunt zien op de wereldkaart.

Je kunt de foto's in albums indelen, een waardering van 0 tot en met 5 sterren geven en je hebt een aantal automatische categorieën die ingevuld worden door de exif-gegevens. Zo kun je bijvoorbeeld alle foto's opzoeken die met een bepaald diafragma of een bepaalde lens werden geschoten. Vanuit deze module kun je foto's op een aantal manieren uitvoeren, zoals naar een diashow, een html-galerie of een contactsheet. Ook het uploaden naar een ftp-server of versturen van foto's per e-mail of via een speciale uploader (Flickr, SmugMug) is vanuit deze module mogelijk. Mocht je bepaalde bewerkingen willen doen die ACDSee niet ondersteunt, zoals bewerkingen in lagen, dan kun je de foto direct naar een externe editor als Adobe Photoshop sturen.

De View-module toont een ingezoomd beeld, met een filmstrip aan de onderzijde. Dat is vooral om even snel foto's te beoordelen. De Process-module is waar je de beeldbewerking uitvoert. De mogelijkheden zijn hierbij zeer uitgebreid. Je kunt niet alleen de bekende basisbewerkingen uitvoeren, zoals het aanpassen van zaken als belichting, witbalans, contrast, helderheid, schaduwen en hoge lichten, maar ook het beeld corrigeren voor lensvervorming en 'vallende lijnen' rechtzetten. Nieuw in versie 4 is dat je nu ook chromatische aberratie (gekleurde randjes) en vignettering (donkere hoeken) kunt corrigeren. Bewerkingen zijn via kopiëren en plakken snel op een serie foto's toe te passen. We missen hier de mogelijkheid om op het raw-bestand lokale correcties uit te voeren en missen een retoucheerpenseel om vlekjes als gevolg van stofjes op de sensor te verwijderen. Die mogelijkheden zijn er wel, maar alleen met een gerenderde kopie, niet met het raw-bestand zelf.

De Online-module maakt verbinding met je account bij ACDSee Online, een plaats om foto's met de buitenwereld te delen. Het is de vraag of veel ACDSee Pro-gebruikers nu echt op de zoveelste photosharingsite zitten te wachten. Je kunt van hieruit wel weer foto's naar Twitter en Facebook doorsturen, maar het zou handiger zijn geweest om dat direct vanuit ACDSee Pro te kunnen doen.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • goed fotobeheer
  • uitgebreide Process-module
  • locatie op wereldkaart bekijken
  • geen locale correcties op raw-niveau
  • geen retoucheerpenseel op raw-niveau
ACDSee Pro 4 is een goede concurrent voor Lightroom, met enkele opties die Lightroom niet heeft (locatie tonen), maar het mist ook een paar van diens finesses (lokale correcties en retoucheerpenseel bij raw).

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Acdsee