abonneren

ACDSee 15

Met digitale camera’s neem je al snel veel meer foto’s dan je eigenlijk wilt of nodig hebt. Kost niks, maar het zorgt er wel voor dat je fotoarchief uitpuilt en dat je het overzicht dreigt te verliezen. Met een degelijke fotobeheertool kan je orde in de chaos scheppen.

Standaard wordt ACDSee met tal van (kleine) plugins geïnstalleerd, maar via een custom install kan je zelf aangeven welke plugins je niet nodig hebt. De vlot aanpasbare interface is opgebouwd rond vier tabbladen: Manage, View, Edit en Online. Op het tabblad Manage zie je links de bestandsbrowser en onderaan een preview van de foto die je in het centrale paneel hebt geselecteerd. In het rechterpaneel tref je een uitvoerige catalogus aan met categorieën, waarderingen, kleurlabels en trefwoorden, evenals de zogenoemde auto-categorieën: een lange lijst met allerlei exif- en iptc-metadata.

Je kunt ‘hiërarchische’ trefwoorden kiezen, bijvoorbeeld Ontspanning | Reizen | Italië. Foto’s die je dan met Italië tagt, krijgen automatisch ook de bovenliggende trefwoorden mee. Het volstaat een of meer van deze items aan te klikken om alleen de foto’s te zien die aan de geselecteerde items beantwoorden. Standaard komt alle informatie die je via ACDSee toevoegt in een eigen database terecht, maar het is wel mogelijk die als xmp-metadata in de fotobestanden zelf in te bedden. Handig is dat je foto’s met een muisklik als Favoriet kunt bestempelen: die komen dan in een aparte Favorites-map terecht, waaraan je trouwens nog submappen kunt toevoegen. Verder kan je allerlei bewerkingen of aanpassingen in batch op je foto’s uitvoeren, waaronder hernoemen (onder meer op basis van uiteenlopende metadata), herschalen, roteren en converteren. Ook de bewerkingsmodule, op het tabblad Edit, weet ons te bekoren. Alle functies zijn overzichtelijk opgedeeld in diverse rubrieken, waaronder Selections, Repair (Red Eye Reduction, …), Add (Tekst, Borders, Special Effect, …), Geometry (Crop, Resize, …), Exposure/Lighting (Levels, …), Color en Detail.

Het tabblad Online geeft je, na je aanmelding, toegang tot je opslagruimte in de cloud (10 GB gratis). Van hieruit kan je makkelijk foto’s en fotomappen delen met anderen, via e-mail, Facebook, Twitter, of in de vorm van een widget voor je blog of website.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Acdsee

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord