Aan de slag met PaintShop Pro X6

Met PaintShop Pro X6 heeft Corel een betaalbare commerciële fotobewerker ontwikkeld die in vrijwel geen enkel opzicht meer onder doet voor het vele malen duurdere Photoshop van Adobe. Met onze tips en trucs haal je het maximale uit deze fotobewerkingssoftware!

Als je als Photoshopgebruiker niet echt gecharmeerd bent van het recentelijk door Adobe ingevoerde ‘huurmodel’, of als je gewoon geen vele honderden euro’s (meer) over hebt voor fotobewerkingssoftware, dan is het beslist de moeite waard om je eens te verdiepen in de nieuwste versie van Corel PaintShop Pro X6. In de Ultimate-uitvoering biedt dit pakket bovendien wat extraatjes, zoals filters en meer.

Eindelijk is deze populaire software – feitelijk de enige enigszins serieuze concurrent voor Photoshop – er nu ook in een 64-bits uitvoering. Tegelijk zijn er onder de motorkap ook heel veel optimaliseringen doorgevoerd. Het betekent dat er zo op het eerste gezicht niet heel veel verschil is met voorganger X5, maar schijn bedriegt. Het zijn vooral de veel snellere afhandeling van een scala aan bewerkingen en de mogelijkheid om te werken met zeer grote bestanden, heel veel bestanden tegelijk of een combinatie van beide. Dat is handig voor bijvoorbeeld het snel samenstellen van goede HDR-foto’s, of het werken met scans in zeer hoge resoluties.

Om oude filters en ook scannerdrivers toch nog te kunnen gebruiken, krijg je bij de nieuwe PSP eveneens een 32-bits versie. We hadden hier natuurlijk een uitgebreide review kunnen plaatsen over al het moois en wellicht ook minder moois, maar eigenlijk is gewoon aan de slag gaan een betere optie. Maak je dus op voor handige tips en trucs voor PSP X6!

Tijdens de installatie krijg je de keuze: wil je het ‘dubbelpakket’ installeren (bestaande uit de 32- én 64 bits-versies), of alleen een van beide. Ga – als je nog voldoende ruimte op je harde schijf hebt – voor de zekerheid voor de duo-installatie. Want als je dan onverwacht tegen incompatibiliteitsproblemen aanloopt (daarover straks meer), dan kun je immers zó omschakelen. Uiteraard is de duo-installatie alleen mogelijk op een 64-bits systeem voorzien van een 64-bits versie van Windows!


Kies – indien mogelijk – voor het installeren van beide versies.

Je bent van plan eindelijk je kostbare postzegelcollectie of unieke antieke foto’s in ultrahoge resolutie in te scannen? Dan ben je vast niet blij als je in de 64-bits versie van PaintShop Pro X6 helemaal niet blijkt te kunnen scannen. Dat zit zo: zélfs als je voor je scanner de 64-bits drivers hebt geïnstalleerd, wil dat in veel gevallen helemaal niet zeggen dat er óók een 64-bits TWAIN-driver wordt geïnstalleerd! En juist die TWAIN-driver zorgt voor de brug tussen vrijwel alle software met scanmogelijkheden en de uiteindelijke hardwaredriver. Dat klinkt heel bizar en dat is het ook, maar feit is dat heel veel scannerfabrikanten geen 64-bits TWAIN-driver beschikbaar stellen.

Er zijn in dat geval drie (om)wegen die alsnog naar Rome leiden. Om toch grote scans te kunnen maken binnen PSP, kan je ten eerste de scannersoftware gebruiken en een gescande afbeelding op schijf bewaren om deze vervolgens in PSP te openen. De tweede manier is gebruikmaken van de 32-bits versie van PSP om te scannen en vervolgens van de 64-bits versie van de fotobewerker voor het verder verwerken van het beeld. De derde oplossing is de Windows-scannerdriver gebruiken. Die is weliswaar 64-bits, maar vanwege het generieke karakter biedt ze veel minder opties dan de TWAIN-evenknie. Om op deze manier te scannen klik je in het menu Bestand onder Importeren op Van scanner of camera. Selecteer je scanner en klik op OK. In het venster dat dan opent, kan je de resolutie, helderheid en contrast aanpassen via de link De kwaliteit van de gescande foto aanpassen, maar daar houdt het wel op. Zaken als de-interlace en scannerextraatjes als optische resoluties boven 1200 dpi zijn echt alleen via TWAIN beschikbaar. Het is al met al niet iets wat je Corel kwalijk kunt nemen, maar wel de lakse scannerfabrikanten die al jaren achter de feiten aanhollen als het gaat om 64-bits support.


Scannerfabrikanten bieden meestal maar zeer beperkte ondersteuning voor scannen binnen 64-bit applicaties.

Naast de aloude lasso en randzoeker is er ook nieuw gereedschap om objecten in een afbeelding te selecteren. Ten eerste is er de tool genaamd Slimme selectie. Deze werkt door middel van ‘vegen’ over het te selecteren gebied. Ofwel: klik ergens in het object dat je wilt selecteren en beweeg over de afzonderlijke onderdelen. Als het goed is wordt ineens het hele object geselecteerd, de mate van succes is afhankelijk van het soort object en de achtergrond waaruit je het los wilt maken. Het kan soms een verbazingwekkend snelle methode zijn om een object te selecteren en het werkt stukken sneller dan de oudere gereedschappen. Nadeel is dat minder contrastrijke onderdelen op een al even contrastloze achtergrond (of juist een hele drukke) wat moeite kosten qua ‘mikken’. Ons voorbeeldvliegtuig kost wat pogingen, vaak wordt de hele afbeelding geselecteerd. Vergeet – zoals bij elk selectiegereedschap – niet om de optie Anti-alias aan te zetten om rafelige randjes tegen te gaan.


De tool Slimme selectie werkt door te ‘vegen’ over het te selecteren gebied.

Ook nieuw is de Automatische selectie. Daarmee trek je gewoon een selectievak om het onderdeel dat je wilt selecteren en klaar is Kees. De mate van succes hangt wederom van het soort foto af, maar de resultaten kunnen zeer overtuigend zijn en daarmee is deze tool een heerlijk tijdbesparend hulpje.

Om razendsnel foto’s te optimaliseren bestaan er gespecialiseerde tools als Perfectly Clear, die echter behoorlijk aan de prijs zijn. Mocht je kiezen voor de Ultimate-versie van PaintShop Pro X6, dan mag je van Corel alvast $ 199 op zak houden, want bij deze versie (à € 89,99) krijg je Perfectly Clear er gratis bij.

Met Perfectly Clear zijn zelfs soms wat ‘levenloze’ of moeilijke foto’s – denk bijvoorbeeld aan rijk getinte luchten – razendsnel om te zetten naar ware juweeltjes. Belichting, levendigheid en ruisverwijdering: het zijn maar een paar van de onderdelen die je met dit insteekfilter beschikbaar zijn. Het filter wordt zowel voor de 32- als de 64-bitsversie geïnstalleerd.


Zorg voor een perfect gebalanceerde foto zónder ingewikkeld gedoe.

Nu we het toch hebben over de extraatjes van de Ultimate-versie: je krijgt er ook een scala aan creatieve extraatjes bij – zoals texturen, plaatjespenselen en rechtenvrije achtergronden – plús een handige tool om portretten van extra flair mee te voorzien: FaceFilter Studio 3. In de Standard-uitvoering is deze tool bedoeld om van elk gefotografeerd gezicht een ‘glamour’ modelfoto te maken. Verwijder rimpels, vlekken en andere oneffenheden, pas make-up toe en laat een chagrijnig gezicht een tikkie vrolijker kijken. Feitelijk is het een onmisbare tool voor iedere fotograaf die met enige regelmatig gezichten fotografeert. Zelfs je immer klagende schoonmoeder krijg je hiermee waarschijnlijk stil van bewondering.


Zelfs oma maak je er minstens tien jaar jonger mee!

PaintShop Pro X6 beschikt naast de geavanceerde modus – waarin je heerlijk aan de slag kunt met lagen en een gigantische hoeveelheid gereedschappen, filters en meer – ook over een snelle retoucheermodus. Ook voor pro’s de moeite van het bekijken waard, want voor kleine correcties werkt dit heerlijk snel. Tel verder nog een Raw-lab en HDR-mogelijkheden bij de functionaliteit op en je begrijpt dat Corel een zeer complete fotobewerker heeft gerealiseerd voor een scherpe prijs.

Heb je de extraatjes van de Ultimate-versie niet zo nodig, dan tel je een bedrag neer van € 69,99 – geen geld voor zowel beginner als pro. En last but not least: Corel is naar aanleiding van een gebruikersonderzoekje niet van plan om een abonnementensysteem à la Adobe in te voeren. Dat is ook wat waard!


Voor het snel corrigeren van grote hoeveelheden foto’s is de modus Aanpassen ideaal.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten