abonneren

3D CAD Architecture 3

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Met Ashampoo 3D CAD Architecture 3 kun je de verbouwing, renovatie of nieuwbouw van je huis vooraf plannen en ontwerpen. Het pakket biedt een uitgebreide gereedschapskist voor het tekenen en inrichten van een kamer, een woning of zelfs een volledig huis met tuin en meerdere verdiepingen.

Naast het maken van plattegronden kun je met 3D CAD Architecture ook driedimensionale afbeeldingen maken en het ontwerp onder elke gewenste hoek kantelen en roteren. Zelfs als je niet zo ervaren bent met het maken van architectuurontwerpen biedt het pakket hulp. Bij het starten van 3D CAD Architecture krijg je de mogelijkheid uitgebreide trainingsvideo’s te bekijken. De nieuwe versie van het pakket bevat een handige startassistent die meehelpt de eerste stappen van het ontwerpplan uit te voeren.

Het tekenen van muren en het invoegen van deuren, ramen, muur- en plafondopeningen en andere constructie-elementen is eenvoudig. Je kunt deze met de muis, of heel nauwkeurig numeriek, op de gewenste plaats en met de gewenste maat invoeren. Hierbij kun je ook handig gebruikmaken van twee- en driedimensionale hulplijnen en vangpunten. Ook het structureren van de tekening door gebruik te maken van lagen is mogelijk.

Naast de normale constructie-elementen bevat het pakket een onderdelenbibliotheek met tafels, stoelen en andere interieuronderdelen, mensen, bomen en planten, materialen en texturen. Daarnaast biedt Ashampoo nog twee los verkrijgbare uitbreidingsbibliotheken met keuken- en kantoorobjecten: Ashampoo Kitchen Catalog Extension en Ashampoo Office Catalog Extension. Verder biedt het pakket nog extra functionaliteit in de vorm van het weergeven van stuklijsten, het genereren van een eenvoudig lastenboek, het maken van willekeurige doorsneden van het ontwerp en het maken van oppervlakteberekeningen.

3D CAD Architecture bevat redelijk wat 3D cad-functionaliteit. Zo kun je volledig in drie dimensies construeren door gebruik te maken van basisvormen als kubus, cilinder en piramide. Ook kun je rotatie- en extrusielichamen maken door een doorsnede te tekenen en deze rond te draaien of uit te trekken, zodat er een driedimensionaal object ontstaat. Deze objecten kun je daarna verder bewerken met functies als het samenvoegen, verenigen of uitsnijden om complexe vormen te genereren. De objecten die je zo hebt gemaakt kun je opnemen in de onderdelenbibliotheek. Ondanks dat deze cad-functionaliteit het natuurlijk af moet leggen tegen de mogelijkheden van een gespecialiseerd cad-pakket, kan het maken van dit soort vormen ontzettend handig zijn. Als we kijken naar de naamgeving van het pakket hadden we echter wel wat meer verwacht.

Het pakket is goed in staat het gemaakte ontwerp te visualiseren. Je kunt het ontwerp eenvoudig in een driedimensionaal landschapsmodel plaatsen dat je zelf ontwerpt met terrassen, paden, heuvels en dalen. Je kunt zelf lichtbronnen, zoals spot- en sfeerlichten, plaatsen om het ontwerp uit te lichten. Daarna kun je met een geavanceerde ray-tracer driedimensionale, ingekleurde afbeeldingen genereren in hoge resolutie of een virtuele rondleiding doen door je eigen ontwerp.

3D CAD Architecture 3 maakt het vastleggen en visualiseren van je ideeën een flink stuk makkelijker. Het pakket biedt hier een flink aantal gereedschappen en middelen voor. De grote meegeleverde bibliotheek met standaardonderdelen en de los te verkrijgen uitbreidingen hierop maken het mogelijk ontwerpen te maken in vrijwel elke stijl. Het nabouwen van een bestaande inrichting is echter wat moeilijker. Je zult zien dat de meubels die je thuis hebt staan natuurlijk net niet in de bibliotheken aanwezig zijn. Ook de cad-mogelijkheden zijn beperkt en zeker niet vergelijkbaar met een echt cad-pakket.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • uitgebreid
  • werkt snel
  • Engels
  • cad-mogelijkheden zijn beperkt
  • nabouw van bestaande ontwerpen is moeilijk
Voor het maken van conceptontwerpen en voor het krijgen van een goede indruk van een ontwerp voldoet het pakket prima. Als je kunt leven met een ontwerp dat niet volledig realistisch is, maar toch een goede indruk levert, is Ashampoo 3D CAD Architecture 3 prima bruikbaar.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: