Photoshop CS heeft de wereld veroverd als hét programma voor fotobewerking, maar is berucht om zijn ingewikkelde besturing. Er zijn wel minder complexe fotobewerkers op de markt, maar zijn die lichtere programma’s ook volwaardige alternatieven? Of kunnen we echt niet om Photoshop CS heen?

Elements is de eenvoudiger variant van het bekende Adobe Photoshop CS dat door professionals wordt gebruikt. Het programma bestaat uit twee onderdelen: de Organizer (waarmee je je fotomateriaal kunt ordenen, zoeken en weergeven) en de Foto-editor (waarmee je de bewerkingen kunt uitvoeren). In de praktijk zal je vooral het deel voor het bewerken van de foto's gebruiken, maar ook de organizer biedt interessante opties. Je kunt er bijvoorbeeld gezichtsherkenning op toepassen en daarbij gebruikmaken van je Facebook-account. Ook kan je op een kaart aangeven waar en wanneer een gebeurtenis heeft plaatsgevonden en foto's waarderen met sterren. Allemaal erg nuttig, want wie is er nu niet met duizend foto's teruggekomen van z'n vakantie en liet die vervolgens verstoffen op z'n harde schijf? Overigens kan je binnen de organizer ook eenvoudige bewerkingen uitvoeren op een groep foto's.

Het andere onderdeel van Elements is de Foto-editor . Zoals bij alle fotobewerkers zitten de opties verstopt onder de centrale menubalk, maar bij Elements is er een extra balk ingebracht met de opties Snel, Met instructies en Expert. Door één van die opties aan te vinken unlock je extra functies in Elements. Zodoende kan je geschaald het werken met Photoshop leren. De optie Met instructies geeft bovendien extra uitleg. Verder werkt Elements, net als Gimp, met voorbeeldbewerkingen. Wanneer je een bewerking uitvoert zie je direct het resultaat in de voorbeeldafbeelding en kan je bedenken of je de bewerking ook daadwerkelijk wilt doorzetten.

De set met gereedschappen is vergelijkbaar met die van andere programma's, maar het selecteren van delen in een foto is wel erg goed geregeld. Zo is de toverstaf dermate slim dat hij structuren in de foto kan herkennen, waardoor je met weinig moeite bijvoorbeeld een achtergrond uit een foto kunt snijden. Paint.Net heeft ook wel zo'n toverstaf, maar die heeft moeite met objecten te herkennen (een klik met je toverstaf op de achtergrond en poef... je halve gezicht is ook geselecteerd). Hierdoor ben je voornamelijk met lasso-select aan het klungelen. Prettig zijn ook de ‘automatische’ verbeteringsopties die je vindt onder Verbeteren in het menu. Met die opties kan je met één druk op de knop een bewerking uitvoeren.

Photoshop Elements heeft ook de nodige filters en effecten ingebouwd waarmee je je foto's mooier kunt aanpassen, leuk voor wanneer je een poster aan het maken bent. Je kunt het beeld met potlood laten tekenen of als olieverfschilderij. Programma's als Gimp en Paint.Net bieden dat overigens ook. Je hebt ook de mogelijkheid om complexere bewerkingen uit te voeren, zoals het bollen van gezichten of het corrigeren van vervormingen op foto's. Zelfs een ‘hoofdverwisseling’ is mogelijk, hoewel je die lang niet zo mooi krijgt als in Photoshop CS.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

veelzijdig

handige beheer- en tag-middelen

keuze tussen Snel, Met instructies en Expert-modus

zeer goed selectiegereedschap

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten