}
abonneren

123D Catch

3D-modellen maken van bestaande objecten is kinderlijk eenvoudig. Alles wat je nodig hebt is een reeks foto's en 123D Catch.
123D Catch werkt niet perfect, maar als het lukt ben je beter af dan met de driedimensionaalste 3D-tv.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • makkelijk
  • mooi resultaat
  • Minpunten
  • niet altijd perfect

Er was een tijd dat 3D-objecten maken specialistisch monnikenwerk was. Inmiddels worden in Hollywood alleen de hoofdrolspelers in 3D-films nog met de hand gemodelleerd; de props belanden via 3D-scanners in de computer. Relatief nieuw is modelleren met foto's uit verschillende hoeken. Computers zijn inmiddels krachtig genoeg om zulke fotoseries te interpreteren en er een voorwerp uit te destilleren. Autodesk, een van de pioniers op 3D-gebied en bekend van AutoCAD en 3D Studio, biedt nu een poor man’s product voor dit proces: het gratis 123D Catch.

Het programma is onderdeel van een gratis serie 3D-toepassingen. Catch is beschikbaar als online-applicatie, als app voor de iPhone of iPad en als pc-programma. Die laatste - waarnaar we hebben gekeken - leunt echter ook op de online app. Het gebruik van Catch is kinderlijk eenvoudig. Leg het object van alle kanten vast in een serie foto's. Het programma stuurt deze naar de Autodesk-cloud, waar de magie plaatsvindt: platte beelden worden omgerekend naar een 3D-model, dat het programma weer downloadt. Je kunt het van alle kanten bekijken en daarvan ook hd-video's maken en uploaden naar YouTube. 123D Catch exporteert naar gangbare formaten als dwg en obj, voor nabewerking of gebruik in 3D-toepassingen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Grafisch

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Java Developer - CGI