abonneren

Speedbalance

De meeste zzp’ers en eenmanszaken gebruiken voor hun boekhouding gewoon Excel. Er zijn echter allerlei gratis alternatieven voorhanden waarmee je een bedrijfsadministratie kunt opzetten. Vandaag: Speedbalance.
Score
80
  • Pluspunten
  • duidelijke structuur
  • makkelijk te gebruiken
  • Minpunten
  • geen backup

None

Speedbalance is door de voorbeeldboekhoudingen een minder grote stap voor de Excel-gebruiker. Het gebruiksgemak is er groot, al missen we helaas backupmogelijkheden.

Speedbalance is een gratis, opensource boekhoudprogramma. Het is niet uitsluitend geschikt voor  de zakelijke gebruiker, maar kan ook dienen als huishoudboekje van een stichting of vereniging. Je kunt een gratis versie downloaden en vervolgens een boekhoudmodel kiezen dat past bij je situatie, bijvoorbeeld voor een vereniging, zzp’er, of huishouden. Ook zijn er voorbeeldadministraties die al half ingevuld zijn. De gebruiker krijgt zo een indruk van de werking van het programma. Minpunt is wel dat er rechts onderin reclame is opgenomen in de pagina's, maar dit werkt niet door in de rapportages.

De structuur van de administratie wordt gevormd door de koppen onder de taakbalk. Elke kop omvat een tabel, zoals een overzicht van debiteuren en crediteuren of activa en passiva. Per kop heb je verschillende tabbladen die je kunt kiezen. In feite gaat het bij elk tabblad om dezelfde tabel, er zijn echter andere zaken belicht. Zo omvat het tabblad Sldi onder de kop Rekeningen een beter overzicht over debiteuren en crediteuren, terwijl een tabblad Valuta 2 weer inzicht geeft in dezelfde boekhouding op basis van een andere munteenheid. Grafisch ziet Speedbalance er niet heel erg mooi uit en voor een nieuwe gebruiker is het wellicht lastig om in het begin overzicht te bewaren. Daar staat weer tegenover dat het programma is voorzien van een uitgebreide gebruikershandleiding. Ook zijn er diverse tutorials en er is een starters guide om je wegwijs te maken.

Een leuke eigenschap van Speedbalance is dat je ook mogelijkheden hebt om je boekhouding te controleren. (Boekhouding opnieuw controleren in het menu Rapporten). De saldi en transacties worden dan opnieuw berekend, zodat je kunt kijken of je fouten hebt gemaakt. Natuurlijk zit er aan alle programma's wel een nadeel. SpeedBalance kan niet gebruikt worden op een Mac, tenzij je een emulator voor Windows-software draait, zoals Codeweavers CrossOver. Ook zijn er geen backupmogelijkheden. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Financieel

Tags: