abonneren

Gnucash

De meeste zzp’ers en eenmanszaken gebruiken voor hun boekhouding gewoon Excel. Er zijn echter allerlei gratis alternatieven voorhanden waarmee je een bedrijfsadministratie kunt opzetten. Vandaag: Gnucash.
Score
70
  • Pluspunten
  • multiplatform
  • grafisch mooi
  • Minpunten
  • soms lastig

None

Gnucash ziet er goed uit en kan veel. Wel zul je er zelf flink wat tijd in moeten stoppen.

Het gratis Gnucash ziet er grafisch een stuk mooier uit dan een pakket als Speedbalance, maar is tevens een stuk lastiger in het gebruik. Het programma is meer voor de gevorderde professional en voorziet in allerlei functies die je alleen nodig hebt wanneer je een complexere boekhouding voert. Zo is er de mogelijkheid aandelen, obligaties en beleggingsfondsen in overzichten bij te houden. Gnucash beschikt over uitgebreide rapportagemogelijkheden en kan bestanden importeren van andere personal-financemanagementsoftware, zoals Microsoft Money en Quicken. Verder kan met de AqBanking configuratieassistent een online-bankierenverbinding worden gemaakt. Dat gaat uiteraard niet zomaar. De bank zal je van een aantal koppelgegevens moeten voorzien, zoals de bankcode, het gebruikersnummer dat je identificeert bij een bank en het internetadres van de online-bankierenserver.

Gnucash is van origine niet Nederlands en de belastingregels en btw-percentages worden dus niet automatisch aangemaakt. Ook kun je bij het starten van een administratie niet kiezen voor een vooropgezette template. Je zult dus wat meer tijd aan het inboeken kwijt zijn, eer je administratie up en running is. Wil je bijvoorbeeld een factuur invoeren en uitdraaien, dan zul je eerst klantoverzichten, de productinventaris en belastingregels bij moeten werken. Daar staat weer tegenover dat de ingewikkeldere onderdelen van het programma, zoals bijvoorbeeld het instellen van een betalingsschema van een lening, zeer duidelijk met een Nederlandstalige helptekst worden uitgelegd. Een ander pluspunt is dat Gnucash kan draaien op een groot aantal besturingssystemen (Windows, Mac OS X, Linux, BSD en Solaris).

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Financieel

Tags: gnucash