Waarom zou ik betaalde antivirussoftware kopen?

Heb je een vraag met betrekking tot veiligheid, privacy of virussen op al je mobiele en vaste technische apparaten? Samen met G Data geven wij antwoord. Heb je ook een vraag stuur deze redactie@pcmweb.nl.

 

 

Vraag: Waarom zou ik betaalde antivirussoftware kopen? Er zijn toch genoeg gratis alternatieven?

Eddy: Het klopt dat er veel gratis antivirussoftware te krijgen is. En de kwaliteit van deze producten is niet per definitie slecht (al geeft de Consumentenbond een duidelijk advies tegen het gebruik van gratis pakketten. Letterlijk zeggen zij: “Betaald beschermt het best”). Echter: de beveiliging is zelden compleet. Meestal bieden de merken die gratis antivirussoftware aanbieden ook betaalde versies, waar allerlei extra beschermingsmodules in verwerkt zitten. Voor de (semi)professionele computergebruiker is het vaak wel mogelijk om diezelfde beschermingsmodules van andere aanbieders gratis te vinden, maar daarmee neemt het risico op conflicten tussen de producten toe. Daarmee ontstaat het gevaar dat de producten geen optimale beveiliging meer bieden, of dat er veel valse alarmen worden gegeven. Ook is het vaak het geval dat verschillende oplossingen aanspraak willen maken op dezelfde stukjes van de interne registry van de pc, waarmee ernstige vertragingen kunnen optreden. Voor wie niet de kennis en het geduld heeft om de ‘gouden’ gratis combinatie van elementen bij elkaar te zoeken, is het dan ook veel gemakkelijker en veiliger om voor een betaalde beveiligingssuite te kiezen.

Extra aandacht wil ik nog even besteden aan Windows Defender, de ingebouwde gratis beveiliging van Windows, die automatisch wordt ingeschakeld als er geen andere beveiliging wordt aangetroffen op de pc. Hoewel het goed is dat Microsoft iets heeft voorzien voor mensen die de moeite niet nemen om hun pc te beveiligen, kan niet vaak genoeg worden benadrukt dat deze bescherming zeer basaal is. In vergelijkende tests eindigt Defender steevast als laatste. Omdat het product toch heel veel gebruikt wordt over de hele wereld, heeft het wel een groot marktaandeel. Daarmee is het een ideaal doelwit voor malwareschrijvers, die veel tijd besteden aan het vinden van zwakheden in de bescherming en deze snel uitbuiten. Daarmee wordt de bescherming van Windows Defender steeds zwakker. Ik raad iedereen dus aan om te kiezen voor een ander product en Defender hooguit te gebruiken voor de enkele dagen die je nodig hebt om een nieuw product te kiezen en te installeren.


Wie is Eddy Willems?

Wij leggen jullie vragen voor aan onze expert Eddy Willems. Hij is bestuurslid van brancheorganisaties AMTSO en EICAR en Security Evangelist bij G Data Software. Gespecialiseerd in IT-beveiliging. Presenteert, geeft workshops en seminars over dit onderwerp, wordt regelmatig geïnterviewd en is al in meer dan 5000 artikelen in de media (print, online, radio en televisie) wereldwijd verschenen. In oktober van 2013 publiceerde hij zijn eerste boek: Cybergevaar.

Leeftijd: 53 jaar

Functie: Malware-expert

Opleiding: Informatica aan IHB en VUB

Dit artikel is op initiatief van G Data tot stand gekomen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten