abonneren

Je mobiel beschermen, is dat nodig?

Heb je een vraag met betrekking tot veiligheid, privacy of virussen op al je mobiele en vaste technische apparaten? Samen met G Data geven wij antwoord. Heb je ook een vraag stuur deze redactie@pcmweb.nl.

 

Vraag 1: Is het echt nodig om mijn smartphone te beveiligen? En zo ja, hoe doe ik dat dan?

Eddy: Ja, het is wel verstandig om je smartphone te beschermen. Als je een iPhone hebt, zijn je mogelijkheden hiertoe beperkt: Apple staat de ontwikkeling van antivirus-apps niet toe. Wat je wel kunt doen op een iPhone is een diefstalbeveiliging installeren. Hiermee kun je de gegevens van je telefoon op afstand wissen op het moment dat deze verloren of gestolen is. Meestal kun je met een dergelijke app ook de locatie van je iPhone achterhalen en een sim-lock activeren; hierdoor wordt het toestel nagenoeg waardeloos voor de vinder of dief. Dit alles kun je ook doen als je een Android-telefoon hebt. Maar bij Android loop je daarnaast ook nog een wezenlijk risico op besmetting met malware (de malware-analisten van het G Data SecurityLab vonden in 2014 meer dan 1,5 miljoen nieuwe malwarevormen voor Android!). Daarom is het verstandig om je Android-smartphone uit te rusten met een antivirus-app. Je hebt hiervan gratis varianten en betaalde varianten. De kwaliteit van de verschillende apps kan behoorlijk variëren. Testorganisaties als AV-Comparatives en AV-TEST testen de verschillende apps regelmatig op effectiviteit, dus raadpleeg hun websites als je een bepaalde app op het oog hebt. Verder: laat je niet verleiden door goedkope kopieën van dure smartphone-modellen: vorig jaar werd in de firmware van verschillende namaakmodellen malware aangetroffen. Malware kan niet uit firmware worden verwijderd, dus zolang je zo’n besmette telefoon gebruikt, kunnen cybercriminelen alles wat je doet volgen.


Wie is Eddy Willems?

Wij leggen jullie vragen voor aan onze expert Eddy Willems. Hij is bestuurslid van brancheorganisaties AMTSO en EICAR en Security Evangelist bij G Data Software. Gespecialiseerd in IT-beveiliging. Presenteert, geeft workshops en seminars over dit onderwerp, wordt regelmatig geïnterviewd en is al in meer dan 5000 artikelen in de media (print, online, radio en televisie) wereldwijd verschenen. In oktober van 2013 publiceerde hij zijn eerste boek: Cybergevaar.

Leeftijd: 53 jaar

Functie: Malware-expert

Opleiding: Informatica aan IHB en VUB

Dit artikel is op initiatief van G Data tot stand gekomen.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Expert, Security

Tags: smartphone beveiligen tegen virussen, G Data, Bescherming, smartphone bescherming, g-data, g data antivirus, g data internet security