abonneren

Sony Reader eBook PRS-T2

Wie voorspelde dat de tablet de e-reader van de markt zou doen verdwijnen, had het bij het verkeerde eind. Door een combinatie van prijsdalingen en betere producten hebben e-readers vooralsnog een plaats voor zichzelf weten te veroveren.

None

9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • snelle reactie
  • intu├»tieve aanraakbediening
  • rechtstreeks titels kopen
  • dun en licht
  • Minpunten
  • geen geluid

Sony heeft sinds 2009 in rap tempo zijn e-readers vernieuwd en verbeterd. Elk jaar zijn de nieuwe modellen sneller, lichter en, verrassend genoeg voor dit toch doorgaans wat prijzige merk, goedkoper. Sinds vorig jaar heeft het bedrijf nog slechts een model e-reader. De PRS-T1 was ontegenzeggelijk een van de beste modellen die in Nederland te koop was en de opvolger PRS-T2 die we hier bespreken, zet die lijn door.
Laten we vooropstellen dat de PRS-T2 van alle besproken modellen ons het meeste aanspreekt. Hij lijkt net wat sneller te reageren, van boeken laden tot bladeren en het scherm verversen. Bovendien werkt de aanraakbediening erg intuïtief, zowel met de vingers als de meegeleverde stylus. Voor wie daar toch de voorkeur aan geeft, heeft Sony gezorgd voor fysieke knoppen op het apparaat. De PRS-T2 is van alle digitale gemakken voorzien, inclusief draadloos netwerk en de mogelijkheid titels vanaf de reader te kopen bij Bol.com. Ook is het de lichtste reader en een van de dunste in de test.
Toch is het niet alles goud wat er blinkt. Zo heeft Sony om onduidelijke redenen het geluid achterwege gelaten: de opvolger heeft geen hoofdtelefoonaansluiting en kan geen audiobestanden weergeven. Daarmee komt de mogelijkheid van lezen met achtergrondmuziek met één apparaat ten einde, evenals de optie om audioboeken te beluisteren. Dit vinden we geen vooruitgang. Een tweede minpunt van de PRS-T2 is de prijs. Weliswaar is de € 140 die Sony vraagt voor het apparaat niet te duur gezien de kwaliteit van het scherm, de snelheid waarmee de reader werkt en de uitstekende aanraakbediening, maar wie een hoesje of andere accessoire wil, moet erg diep in de buidel tasten. Zo’n € 50 voor de handige hoes-met-ingebouwde-lamp, bijvoorbeeld. De PRS-T2 is al het duurste model in deze test, maar voor dat bedrag is de koper er dus nog niet. Aan de andere kant, ook voor de andere readers is een hoes sterk aan te raden. Sony heeft in elk geval bijpassende modellen.
Qua contrast, reactiesnelheid en leesgenot staat de PRS-T2 nog altijd op eenzame hoogte. Alle andere modellen benaderen de Sony op deelaspecten, maar alles tezamen genomen blijft de PRS-T2 aan kop liggen, ondanks de genoemde minpunten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Ebookreaders

Tags: ebookreaders, E-readers, Ebooks