abonneren

PRS-650 Reader Touch Edition

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Sony heeft zijn e-bookreaders vernieuwd en daarbij meteen het grootste kritiekpunt aangepakt: het glimmende scherm. Kan de Reader Touch het opnemen tegen Amazon's nieuwe Kindle?

Net als de Kindle 3 heeft Sony's Reader Touch een 6-inch scherm, maar Sony heeft de behuizing kleiner en lichter gehouden. Wat meteen opvalt is dat de kwaliteit van het Sony-scherm aanzienlijk verbeterd is en niet meer onderdoet voor dat van de Kindle. De glanslaag is verdwenen en de Reader kan met de vingers of een stylus bediend worden. Wie graag in de buitenlucht leest kan de Reader blindelings aanschaffen, want het lezen van tekst gaat in zonlicht net zo goed als binnenshuis. Eigenlijk scoort de Reader zelfs beter dan de Kindle, want deze laatste mist touch-bediening en reflecteert onder sommige hoeken zon- of lamplicht.

De Sony Reader reageert vlot op vinger- of stylusbediening. Pagina's slaan snel om en het aantikken van tekst om het te highlighten of in een woordenboek op te zoeken gaat vlot. Het is mogelijk om notities te maken bij de tekst zelf. Hoewel het schrijven met de stylus wat onwennig gaat en er over het algemeen weinig ruimte tussen de tekst is voor annotaties, is het een handige feature. De annotaties kunnen als Word-bestand worden uitgevoerd wanneer de Reader op een pc wordt aangesloten. Annotaties maken is niet mogelijk op de Kindle; we kunnen hooguit notities maken met het onhandige, fysieke qwerty-toetsenbord.

Sony ondersteunt veel bestandsformaten: epub, pdf, bbeb, txt, rtf, Word, jpg, png, gif en bmp. Ook kan de Reader muziekbestanden in mp3- of aac-formaat afspelen. Dankzij de Intelligent PDF-software worden documenten automatisch aangepast aan het (kleine) scherm van de Reader.

Van de aanwezige 2 GB staat 1,4 GB beschikbaar voor het opslaan van boeken. Dat komt overeen met zo'n 1200 ebooks. Wie hier niet genoeg aan heeft: de Reader kan overweg met MemoryStick Pro Duo- en sd-kaartjes, dus de opslagcapaciteit is in theorie ongelimiteerd. De Kindle heeft meer opslagcapaciteit (3,3 GB) maar mist kaartsloten.

Sony heeft ervoor gekozen om de Reader geen wifi mee te geven. Boeken moeten via de pc of Mac gesynchroniseerd worden. In de eigen Sony-catalogus staan zo'n 500.000 boeken, dankzij een deal met Google, maar Sony ondersteunt ook epub-boeken van andere boekhuizen. De Reader kan ook overweg met 'leen'-boeken, maar deze functionaliteit wordt in Nederland nog niet gebruikt.

Wie op vakantie gaat kan de lader volgens Sony thuis laten liggen. De accu zou goed moeten zijn voor 10.000 pageturns of een gebruik van twee tot drie weken. Dat is minder dan de Kindle met uitgeschakelde wifi (één maand), maar schakelen we hier wifi in dan ontlopen beide readers elkaar niet.

Het grootste minpunt van de Reader ten opzichte van de Kindle 3 is de prijs. Amazon verkoopt de Kindle 3 (wifi-only) voor € 140, terwijl de Sony Reader Touch voor € 230 over de toonbank gaat. Er is overigens wel een kleinere, 5-inch uitvoering te koop. Deze kost € 180.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • reflectieloos scherm
  • touch-mogelijkheden
  • twee kaartsloten
  • geen wifi
De Sony Reader mag dan wel de draadloze verbindingsmogelijkheden van de Kindle missen en wat meer geld kosten, in een rechtstreekse vergelijking hoeft Sony zich niet te schamen. De Reader Touch is aanzienlijk beter dan zijn voorganger en het touchscreen is erg handig. Wat ons betreft is de Reader voor zakelijk gebruik veel prettiger in het gebruik dan de Kindle, al is het alleen maar vanwege de annotaties en onbeperkte opslag.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Ebookreaders

Tags:

Laatste reactie