abonneren

Kobo eReader Touch Edition

Wie voorspelde dat de tablet de e-reader van de markt zou doen verdwijnen, had het bij het verkeerde eind. Door een combinatie van prijsdalingen en betere producten hebben e-readers vooralsnog een plaats voor zichzelf weten te veroveren.

Kobo is een opmerkelijk bedrijf in de e-readermarkt, omdat het als een van de weinige ook een catalogus met boeken aanbiedt. In Nederland werkt het merk samen met de Libris/Blz-boekhandels. Kobo biedt via een eigen toepassing hetzelfde aanbod aan Nederlandse titels aan, dat ook voor andere readers beschikbaar is.
Die toepassing is feitelijk een schil rondom Acrobat Digital Editions, de software die de facto voor alle e-readers vereist is om er met drm-beveiligde werken op te zetten. Dat betreft concreet vrijwel alle niet-rechtenvrije werken (en helaas ook de nodige rechtenvrije werken) die je momenteel kunt aanschaffen in Nederland. Het verschil met de reguliere versie is dat via deze software ook direct tot aanschaf van titels kan worden overgegaan. Enerzijds gebruiksvriendelijk, anderzijds zit je vast aan het beperkte aanbod van Libris/Blz, dat per definitie nooit zo groot zal zijn als het totale aantal beschikbare e-booktitels. Direct vanaf de reader aankopen doen blijft echter een flink voordeel. Bovendien probeert de Kobo-software je smaak te bepalen en op basis daarvan aanbevelingen te doen. Bij afwezigheid van Amazon op de Nederlandse markt (vooralsnog) is dat een tamelijk unieke functie.
Ook in andere opzichten merk je de eigenzinnige benadering van Kobo. Zo is de reader pas te gebruiken nadat hij is “geactiveerd” met de eigen toepassing, waarmee hij ook van een firmware-update wordt voorzien. De laatste is op het moment van schrijven van juli 2012, versie 2.0.
De reader zelf is fraai vormgegeven, met een design dat met meer dan een schuin oog naar de stijl van Apples producten kijkt. Ook de vormentaal van de pictogrammen doet denken aan die van het oude MacOS. Helaas zijn er qua gebruiksvriendelijkheid minder overeenkomsten. Zo staat de handleiding van de reader niet op de Kobo Touch, maar op een website. Het is wel een fraai vormgegeven apparaat met een behoorlijk goedwerkende aanraakbediening. Dat is maar goed ook, want er zijn geen fysieke knoppen, afgezien van een wat onergonomisch vormgegeven Home-knop middenvoor en een aan/uitknop aan de bovenkant. Waar kennen we dat nog meer van?
De Kobo Touch is prettig om vast te houden door de achterkant met ruitjestextuur en met wat gewenning is er prima mee te werken. Van de 2 GB geheugen is 1361 MB beschikbaar voor de gebruiker, waar weer ruim 70 MB vanaf gaat voor vooraf geïnstalleerd materiaal. Een micro-sd-geheugenkaartlezer is voorhanden om de capaciteit uit te breiden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Ebookreaders

Tags: Ebooks, E-readers, ebookreaders