abonneren

Kobo Aura

Vorig jaar schreven we een lyrische review over de Kobo Glo, een ebookreader met ingebouwde achtergrondverlichting. Met de Aura krijgt de Glo een opvolger, maar heeft Kobo zijn reader nog weten te verbeteren?

Om meteen met de deur in huis te vallen: ja, de Kobo Aura is nóg beter dan de Kobo Glo. Want hoewel we erg te spreken waren over de Glo, heeft Kobo het aangedurfd om toch drastische wijzigingen door te voeren. Verdwenen is het ouderwetse, dieper liggende scherm dat aanrakingen registreert via infrarood. De Aura maakt gebruik van een vlakliggend capacitief touchscreen, net als je smartphone en tablet. Een voordeel van het capacitieve scherm is dat hij aanrakingen veel nauwkeuriger detecteert dan voorheen. In de praktijk merken we dat het nog maar zelden voorkomt dat we op de paginarand tikken en de aanraking niet geregistreerd wordt – dat was in het verleden wel anders. Het scherm is overigens bewust mat gehouden. Zelfs in fel zonlicht vinden we het scherm nog prima af te lezen – op dit punt hebben e-readers dus nog een duidelijke voorsprong op tablets.

Ook is de schermresolutie verhoogd, naar 1024x768 pixels. Dit zorgt voor een pixeldensiteit van 212 dpi, waardoor tekst en afbeeldingen er voldoende scherp uitzien. De wat oudere 7-inch Aura HD scoort overigens nog beter, met een resolutie van 1440x1080 (265 dpi), maar wie vooral ebooks leest zal dit niet merken. De ComfortLight-techniek zorgt ook hier weer voor een egale belichting in verschillende gradaties, en is makkelijk in en uit te schakelen. Wie ’s nachts verder wil lezen in zijn ebook zal dus geen ruzie met z’n partner krijgen.

Wat verder opvalt, is dat Kobo de omvang van de reader verder heeft weten terug te dringen naar een indrukwekkende 150 x 114 x 8 mm, met een gewicht van 174 gram. We hebben de reader langere tijd gebruikt en op geen enkel moment kregen we last van onze pols of vingers, iets waarmee je bij de iPad mini als e-reader wél rekening moet houden.

De software is bij Kobo als vanouds. Na een korte gewenningsperiode navigeer je vlot door de bibliotheek en instellingen heen. Het wijzigen van lettertype, lettergrootte en marges is geen probleem en met Reading Life houdt de Aura je leesstatistieken bij. Verder kan je ‘awards’ verdienen voor je leesbedrag, die je kunt delen met Facebook. De ingebouwde 802.11n-adapter werkt vlekkeloos, al is het toevoegen van een wifi-netwerk op het e-ink-scherm wat omslachtiger dan bij een tablet. Als laatste roemen we Kobo vanwege zijn compatibiliteit met epub én mobi, naast gangbare formaten als txt, pdf en html. Prettig als je niet aan de eigen Kobo Store wilt vastzitten.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Review, Ebookreaders

Tags: Ebooks, Kobo, ebookreaders