abonneren

Kindle 3

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Amazon hakt in het formaat en de prijs van de populaire Kindle. En met een wifi-only model wordt het lezen van digitale boeken helemaal interessant.

Amazon moet de verkoopcijfers van zijn Kindle-ebookreaders nog verklappen, maar claimt wel alvast dat de gloednieuwe Kindle 3 beter verkoopt dan alle voorgaande modellen. Eén blik op de nieuwe e-reader en we geloven de boekgigant meteen op zijn woord. De reader lijkt op zijn voorgangers, maar toont wel degelijk een aantal verbeteringen. Het scherm is nog steeds 6 inch in diagonaal, maar de plastic randen zijn verkleind tot 16 mm (boven, links en rechts) waardoor de behuizing ongeveer even groot is als een dvd-doosje. Dat de Kindle smaller is, betekent gelukkig niet dat hij dikker is geworden. Met 8,5 mm dikte en een gewicht van 241 gram voelt de e-reader hetzelfde aan als een gemiddelde paperback.

Touchscreen technologie bestaat nu alweer een tijdje, maar Amazon gelooft er nog steeds niet in. Het 600 x 800 e-ink-scherm is wel van een nieuwe generatie; zo is wit witter en zwart zwarter dan voorheen. Dit maakt tekst nog prettiger te lezen. Er zijn nog steeds maar drie lettertypen aanwezig (normaal, condensed serif, sans serif) maar de lettergrootte is ruim in te stellen, evenals de regelafstand en margebreedte. Volgens Amazon is het omslaan van een pagina nu 20 procent sneller, waardoor het 'legen' van een pagina minder opvalt dan voorheen. Ook ondersteunt het scherm nu een gedeeltelijke refresh, zodat menu's en de cursor bijna net zo snel getoond worden als op een lcd-scherm.

Het grootste voordeel van het snellere scherm is dat de WebKit-gebaseerde webbrowser nu écht bruikbaar is geworden. Webpagina's worden snel en accuraat weergegeven. Helaas zien de meeste sites er te priegelig uit en werkt de fit-to-width-mogelijkheid zelden goed. De vier zoomniveaus zijn onvoldoende om tekst fatsoenlijk in een kolom weer te geven, zeker omdat er dan de hele tijd van links naar rechts gescrolld moet worden. De Article-stand maakt lange lappen tekst beter leesbaar, maar werkt niet altijd even goed omdat het zelf bepaalt welk deel van de pagina weergegeven moet worden. Dat Amazon de webbrowser nog steeds onder het menu 'Experimental' staat, zegt wat dat betreft al genoeg.

Ebooks kunnen worden aangeschaft op de Amazon-site via de pc of via de Kindle zelf. Eigen documenten kan je via de usb-poort naar de Kindle slepen. Het interne geheugen is opgehoogd naar 4 GB (3,3 GB beschikbaar), wat voldoende moet zijn voor zo'n 3500 ebooks. Annotaties zijn aan ebooks en pdf-bestanden toe te voegen, al blijft het kleine qwerty-toetsenbord frustrerend om te gebruiken. U kunt de annotaties beter met de gratis Windows Kindle-applicatie toevoegen. Dit werkt helaas alleen met ebooks van Amazon, niet met eigen pdf's.

De laatste verandering is dat de Kindle 3 nu wifi ondersteunt en dat er een model zonder 3G verkrijgbaar is. Omdat deze laatste voor slechts € 139 over de toonbank gaat, kan eigenlijk bijna gesproken worden over een impulsaankoop. De accuduur van het nieuwe model is nog steeds één maand (met uitgeschakelde wifi en 3G). Schakelen we wifi in, dan gaat de Kindle drie weken mee. Het 3G-model verbruikt aanzienlijk meer energie en doet 10 dagen met een lading.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • heldere, scherpe tekst
  • gaat lang mee op een acculading
  • lage aanschafprijs
  • vervelend klein toetsenbord
  • webbrowser nog lang niet af
De Kindle 3 is een indrukwekkende verbetering op zijn voorganger. Het is niet vreemd dat Amazon blij is met de verkoopcijfers van deze e-reader. De webbrowser is nog lang niet klaar voor primetime, maar is een leuke bonus die bij veel andere e-readers geheel ontbreekt. Wie niet overal ter wereld in een impuls boeken wil aanschaffen, kan het beste voor het wifi-only model gaan.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Ebookreaders

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord