abonneren

Harry Potter zorgt voor ophef

Sinds vandaag is het voor het eerst mogelijk om (legaal) digitale uitvoeringen aan te schaffen van de Harry Potter-boekenserie. Schrijver J.K. Rowling hield de omzetting naar ebook aanvankelijk tegen, maar is nu met de introductie van Pottermore overstag. Helaas worden niet alle beloftes ingelost.

Op Pottermore is sinds gisterenavond een webshop te zien. Hier kunnen de Engelstalige Harry Potter-boeken in digitale vorm aangeschaft worden. Om illegale verspreiding tegen te gaan, zijn de ebooks uitgerust met zichtbare en niet-zichbare watermerken. Zo moet een gelekt ebook te herleiden zijn naar de koper.

Met deze implementatie is weinig mis, maar er blijken nu meer haken en ogen aan de digitale distributie van Harry Potter te zitten. Zo zijn de ebooks exclusief aan te schaffen op de Pottermore-site. Dat betekent dat gebruikers de epub-bestanden handmatig op hun ebookreader, smartphone of tablet over moeten zetten. Voor veel niet-technisch onderlegde gebruikers lijkt dit een stap te ver. Wie denkt de ebooks bij Amazon, Google of Sony aan te schaffen heeft pech: de ebooks staan weliswaar netjes in deze digitale boekenwinkels, maar bij aanschaf word je alsnog doorverwezen naar de Pottermore-site. Om deze reden weigert Apple de ebooks überhaupt in iBooks op te nemen.

Nog vreemder is het dat Amazon-klanten na aanschaf alsnog drm-beveilging op hun ebooks krijgen, waardoor er weinig logica te vinden is achter het aanbieden van ebooks op Pottermore. De eigenzinnige verkoopmethode lijkt vooral bedoeld om via Pottermore gebruikersgegevens binnen te hengelen, al dan niet voor toekomstige marketingdoeleinden.

Met dank aan BRIGHT

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Ebookreaders

Tags: Harry Potter, drm, Ebooks

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord