abonneren

Autovision AV-701

Wie voorspelde dat de tablet de e-reader van de markt zou doen verdwijnen, had het bij het verkeerde eind. Door een combinatie van prijsdalingen en betere producten hebben e-readers vooralsnog een plaats voor zichzelf weten te veroveren.

De reader van Autovision heeft als enige model in deze test een lcd-scherm. Dat houdt in dat contrast en helderheid een stuk minder goed zijn dan van de andere modellen. Bovendien is gebruikgemaakt van de goedkoopste nog gangbare lcd-techniek, tn (twisted nematic). Dat zorgt ervoor dat het beeld flink verslechtert als je niet recht van voren naar het beeldscherm kijkt. Zowel contrast als kleurweergave nemen snel af bij kijken onder een hoek.
Die kleurweergave is een voordeel van een lcd-scherm, maar aangezien de meeste elektronische boeken alleen tekst bevatten, is de meerwaarde daarvan beperkt. Wie graag kinderboeken en strips leest, zal er meer plezier aan hebben, maar dan valt de beperkte scherpte weer tegen. Met 800 bij 480 beeldpunten op een oppervlak van 7 inch diagonaal komt de resolutie neer op 133 pixels per inch. Dat is evenveel als de originele iPad en iPad 2, maar de daarin gebruikte beeldschermen zijn onvergelijkbaar veel beter qua kleurweergave, contrast en helderheid.
Toch is de AV-701 niet hopeloos slecht. Om te beginnen is deze reader erg goedkoop; met een adviesprijs van € 79 is hij de voordeligste in de test. Ook biedt hij veel extra mogelijkheden, waarvan de ingebouwde muziekspeler met ondersteuning voor veel verschillende bestandsformaten (waaronder naast mp3 ook flac en ogg) ons wel kan bekoren. Ook is de volledig-formaat-sd-geheugenkaartlezer prettig voor wie niet met minuscule micro-sd-kaartjes in de weer wil. Het standaard ingebouwde geheugen bedraagt 2 GB, waarvan ongeveer de helft beschikbaar is voor je eigen bestanden. De AV-701 voelt behoorlijk solide aan. Het is wel met afstand de grootste en zwaarste reader in de test. Met een gewicht van 340 gram is hij meer dan twee keer zo zwaar als diverse andere modellen in deze test.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Ebookreaders

Tags: Ebooks, E-readers, ebookreaders

Laatste reactie