Mozilla Thunderbird 17

Nog geen tien jaar geleden lanceerde Mozilla mailapplicatie Thunderbird als gratis alternatief voor programma's als Microsoft Outlook. Vandaag de dag concurreert Thunderbird vooral met webmaildiensten. Wat is de kracht van Thunderbird en is het programma ook in het huidige cloudtijdperk relevant?

Afgelopen zomer werd bekend dat softwaremaker Mozilla geen programmeurs meer gaat zetten op verdere uitbouw van Thunderbird. De mailapplicatie is af en er zijn weinig extra's meer te ontwikkelen. Zodoende kunnen gebruikers het programma zelf wel onderhouden in een opensource project, zo was de gedachte. Toch is het algemene sentiment vooral teleurstelling. Thunderbird geldt al jaren als een krachtige, gratis mailapplicatie en mensen zagen Mozilla liever doorontwikkelen.

Thunderbird heeft veel weg van Microsoft Outlook en ziet er ook ongeveer hetzelfde uit. Aan de linkerzijde zie je een mappenstructuur, zoals gewoon is bij Windows. In het centrale scherm heb je een overzicht van je binnengekomen mails. Selecteer je een mail dan zie je direct de inhoud, je hoeft dus niet een apart scherm te openen. Thunderbird doet daarbij zelf suggesties voor Spammail, zonder dat daarbij op voorhand je mail naar de vuilnisbak wordt verhuisd (een kwaal waar webmaildiensten nog wel eens last van hebben). Daarbij kan je ook eigen filters maken en toepassen op je mail-accounts. 

De kracht van een ‘on premise’ (gekoppeld aan het apparaat) mailapplicatie als Thunderbird is onder andere dat je toepassingen van verschillende mailaanbieders kunt samenbundelen. Zo kan je mailadressen van outlook.com, Gmail of je providermail allemaal aan hetzelfde programma koppelen. Thunderbird heeft daarbij ook een ingebouwde chatapplicatie en het is ook mogelijk diverse chatapplicaties aan Thunderbird te verbinden, zoals Facebook chat en Google Talk. 

Overigens kan je ook in Outlook meerdere e-mailadressen ontvangen en kan een webmaildienst als Gmail ook mail ontvangen van een derde partij. Hierbij moet wel gezegd worden dat Thunderbird bijzonder snel is. Mails komen vrijwel gelijktijdig binnen als bij de oorspronkelijke account, waar bij een webmaildoorzendservice daar nog wel eens een half uur tussen kan zitten.

Vrijheid

Een ander voordeel van Thunderbird is dat je erg vrij bent in het aanpassen en customizen van je mailprogramma. Je kunt bijvoorbeeld je werkbalken vrij indelen en voorzien van functies. Opties als comprimeren, archiveren en mail beantwoorden zitten niet standaard in de taakbalk, maar deze kan je erg eenvoudig drag-and-drop toevoegen. Je kunt ervoor kiezen dat berichten na een bepaalde tijd worden weggegooid, of instellen dat je een bevestigingsmail krijgt wanneer een mail aankomt. Ook kan je berichtenverkeer voorzien van een versleutelings- of ondertekeningscertificaat om de veiligheid van het verkeer te waarborgen. 

Daar komt nog bij dat al die opties vrij eenvoudig toe te passen zijn. De meeste functies spreken voor zich en op de website van Mozilla kan je altijd wel de oplossing voor een bepaalde functie vinden. 

Extensies

De basisversie van Thunderbird mist overigens wel nadrukkelijk bepaalde functies. Zo is er geen kalender of agenda gekoppeld aan de mailapplicatie. Ook heeft Mozilla, in tegenstelling tot Microsoft en Google, geen Dropbox-achtige opslagdienst gekoppeld aan de mail. Daar staat weer tegenover dat het programma uitgebreid kan worden met allerlei extenties. Zo kan je Thunderbird uitrusten met een adblocker, rss-reader of agenda. Het is zelfs mogelijk de Google-calender te koppelen aan Thunderbird. 

Mozilla Thunderbird is al met al ideaal om verschillende maildiensten te bundelen en kan door alle extensies ook van de nodige toeters en bellen worden voorzien. Niet alleen een uitstekend alternatief voor Outlook, maar ook prima geschikt om je webmail mee te lezen.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

goed middel om meerdere mail- en chatdiensten in te bundelen

veel vrijheid met je veiligheids- en e-mailinstellingen

mogelijkheid zelf filters te maken

gratis!

Minpunten

een on premise programma, dus gekoppeld aan het apparaat waar het op is geïnstalleerd

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten