abonneren

Zorgen over privacy bij nieuwe Gmail-functie

Een nieuwe functie in Gmail maakt het mogelijk om een e-mail ook naar Google Plus-gebruikers te versturen, zonder dat hun e-mailadres bekend is bij de verstuurder. Een handige functie, maar wel eentje die wenkbrauwen doet optrekken onder privacy experts.

De nieuwe functie integreert Google Plus in Gmail, maar voordat dit gebeurt, moeten beide partijen Gmail én Google Plus gebruiken en moet de afzender de ontvanger op Google Plus hebben toegevoegd. De verzender kan er vervolgens voor kiezen om de naam van de Google Plus-gebruiker in te vullen bij het aanmaken van een mail in Gmail. Google zoekt dan automatisch het bijbehorende e-mailadres op.

Mailen met Madonna

De functie wordt de komende dagen onder gebruikers uitgerold en is standaard ingeschakeld. Uitzetten kan, maar toch maken een aantal privacy experts zich druk. Ze stellen dat Google had moeten kiezen voor een ‘opt-in’, waarbij gebruikers de optie zelf konden inschakelen. De optie staat echter wel standaard uitgeschakeld voor beroemdheden op Google Plus, dus het sturen van een mailtje naar Justin Bieber of Madonna gaat niet zomaar.

'Zorgwekkend'

Privacy expert Marc Rotenberg van het Electronic Privacy Information Center noemt de nieuwe Gmail-functie ‘zorgwekkend’ en vergelijkt het met het mislukte Google Buzz. Deze inmiddels verdwenen sociale netwerksite van Google integreerde contacten uit Gmail automatisch in Buzz en dit zorgde voor een golf van kritiek onder gebruikers. Google trok uiteindelijk de stekker uit Buzz. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Dummy

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord