abonneren

Verlies voor Nokia

Nokia rapporteert over het afgelopen kwartaal een operationeel verlies van 487 miljoen euro en een daling in de omzet van 7 %. Op langere termijn zijn de verwachtingen positief.

De tegenvallende resultaten werden wel verwacht. Nokia lijdt onder de sterke concurrentie van Apple en Google op smartphone-gebied terwijl ook de omzet van goedkopere toestellen onder druk staat van de Aziatische fabrikanten.

Nokia is op de goede weg om de strategie weer op het goede spoor te krijgen. Er wordt overgeschakeld van de productie van smartphones gebaseerd op Symbian naar smartphones die werken met het Windows Phone 7 besturingssysteem van Microsoft. Het bedrijf wil de eerste toestellen met Windows Phone nog dit jaar uitbrengen, maar zal die pas volgend jaar in grote aantallen kunnen leveren.

Volgens topman Stephen Elop veloopt de voortgang van deze overschakeling beter dan verwacht. De nu gevolgde strategie zal pas op langere termijn zijn vruchten afwerpen. De verliezen zijn van tijdelijke aard terwijl de verwachtingen op langere termijn goed zijn.

In verkoopaantallen heeft Nokia het smartphone-stokje overgegeven aan concurrent Apple. Apple verkocht het afgelopen kwartaal meer dan 20 miljoen iPhones, terwijl Nokia van alle variëteiten van zijn smartphones niet meer dan 17 miljoen stuks verkocht.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Dummy

Tags: