abonneren

Kamer tegen heffing op beldiensten internet

Consumenten moeten kunnen chatten of bellen over het internet zonder dat de telecombedrijven daarvoor extra geld in rekening brengt of de dienst blokkeert. Dat vindt de meerderheid in de Tweede Kamer.

Onlangs schreven we over de plannen van KPN om extra heffingen te gaan opleggen voor bepaalde internetdiensten via hun mobiele netwerk. KPN komt tot dit besluit omdat mensen minder bellen of sms’en waardoor hun inkomsten teruglopen. Ook zouden de internetdiensten het dataverkeer doen toenemen wat extra kosten met zich meebrengt.

 

Garantie netneutraliteit
Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis van GroenLinks ziet niets in de nieuwe strategie van KPN. Hij pleit er in een voorstel voor dat de zogenoemde netneutraliteit gegarandeerd is, dit houdt in dat bedrijven niet mogen bepalen welke internetdiensten consumenten wel of niet mogen gebruiken. Braakhuis vindt dat de telecombedrijven maar nieuwe verdienmodellen moeten bedenken voor nieuwe inkomsten. Volgende week wordt de nieuwe telecomwet behandeld in de Tweede Kamer en Groenlinks wil dat minister Maxime Verhagen van Economische Zaken passende maatregelen neemt en vastlegt in de nieuwe wet.

 

Meerderheid Kamer
Braakhuis ziet zich gesteund door de PVV waardoor een meerderheid in de Tweede Kamer wordt behaald voor het voorstel van GroenLinks. De PVV keert zich daarmee tegen Verhagen die vindt dat de internetdiensten wel beschikbaar moeten blijven voor consumenten maar dat daarvoor wel extra geld mag worden gevraagd.

 

Deep Packet Inspection
Verhagen heeft het maar druk met KPN want de provider staat ook onder vuur omdat het klanten zou afluisteren via DPI (Deep Packet Inspection) zoals we eerder schreven. Verhagen heeft aan toezichthouder Opta gevraagd de kwestie te onderzoeken.

[Via: De Volkskrant]

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Dummy

Tags: