abonneren

Google’s plannen voor mobiele besturingssystemen

Google kondigt Google Movie Studio aan. Een applicatie bedoeld voor Android-tablets, die het mogelijk maakt om filmpjes te maken uit clips en foto’s.

De presentatie van Google topman Eric Schmidt op de MWC in Barcelona, ging meer over de toekomst van mobiele apparaten dan over Android. Volgens Schmidt gaat het niet om de telefoon en ook niet om het platform, maar om het complete ecosysteem. Dit ecosysteem moet worden ingericht zodat het de mens dient zoals het belooft. Volgens Schmidt gebeurt nog te vaak het tegenovergestelde. Dat Schmidt nadrukkelijk praat over mobiele apparaten is omdat volgens hem het tijdperk van de pc is afgelopen. Afgelopen kwartaal zijn er voor het eerst meer smartphones dan pc’s verkocht en in de toekomst zal het verschil alleen maar groter worden. Schmidt verwacht dat vooral LTE (4G) straks voor nog veel meer innovatieve gebruiksmogelijkheden gaat zorgen.

De Google-topman benadrukt dat informatie, ooit een schaars goed, steeds toegankelijker wordt voor iedereen. Dankzij clouddiensten (zoals die van Google zelf) heb je straks je eigen geschiedenis altijd bij de hand; denk aan informatie over de restaurants en hotels waar je tien jaar geleden at en sliep. Ook weet je altijd waar je bent en behoort verdwalen tot het verleden (Google Maps). Sterker nog, zelfs je vrienden weten altijd waar je bent (Google Latitude).

Google Movie Studio
Wat concreter is de enige productaankondiging van Google Movie Studio. Deze applicatie is speciaal ontworpen voor Android-tablets die op Honeycomb draaien en maakt het mogelijk om in een handomdraai films te maken van losse clips en foto’s. Google Movie Studio ondersteunt hierbij effecten, muziek (uit je Android-bibliotheek) en het exporteren van het eindresultaat naar YouTube. Wanneer Google Movie Studio beschikbaar komt is niet duidelijk.

Android
Uit de antwoorden tijdens een vragensessie wordt duidelijk dat Google onderscheid maakt tussen Gingerbread (voor smartphones) en Honeycomb (voor tablets). Volgens Schmidt zal de volgende Android-versie (Ice Cream) beide versies integreren, zodat er weer één besturingssysteem voor zowel smartphones als tablets ontstaat. Het gevolg is dat er voorlopig geen nieuwe Android-versie met Honeycomb-elementen voor smartphones komt. Schmidt benadrukt dat Google strak een zes-maanden-cyclus aanhoudt. Dit betekent dus dat Ice Cream na de zomer geïntroduceerd zal worden.

Chrome OS
Schmidt benadrukt dat Chrome OS bedoeld is voor apparaten met een toetsenbord en Android voor apparaten met een touchscreen. Hij verwacht dat beide besturingssystemen op termijn geïntegreerd worden tot één overkoepelend besturingssysteem, maar dat hier voorlopig nog geen enkele aanleiding toe is.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Dummy

Tags:

Laatste reactie