Zelfs slimme tandenborstel makkelijk te hacken

Dat je je computer en tegenwoordig je telefoon goed digitaal moet beveiligen, dat weten we onderhand wel. Maar nu is zelfs je tandenborstel niet meer veilig voor hackers. Een 'slimme tandenborstel' van Oral-B blijkt namelijk kwetsbaar voor dieven die het hebben voorzien op je poetsdata.

Het lek in de tandenborstel werd ontdekt door een beveiligingsonderzoeker die zijn bevindingen online zette, nadat hij het bedrijf tevergeefs waarschuwde voor het lek.
 

Data verzamelen

Het lek zit in een slimme tandenborstel van Oral-B. Dat maakt sinds een paar jaar tandenborstel die je poetsgedrag meten en opslaan. Via een draadloze verbinding zet je de tandenborstel in contact met je telefoon, waar een speciale app data verzamelt over hoe vaak je je tanden poetst, hoe lang, en welke bewegingen je daarbij maakt. Handige informatie voor je tandarts, die daarmee precies kan zien hoe je poetst en wat je kunt verbeteren. Daarnaast waarschuwt de tandenborstel wanneer je poetskop vervangen moet worden of wanneer je batterij leeg is.
 

Man-in-the-middle-aanval

Maar die informatie blijkt voor hackers makkelijk toegankelijk te zijn, door een simpele man-in-the-middle-aanval. De data wordt namelijk onbeveiligd rondgestuurd, zodat een hacker die op jouw netwerk zit niets speciaals hoeft te doen om de data te bemachtigen.
 

Zorgverzekeraars

Nu kunnen je daar een beetje om gniffelen, want inderdaad, wat maakt het nou uit dat iemand weet hoe vaak je je tanden poetst? Toch is dat informatie die in verkeerde handen best wat waard kan zijn, want wat dacht je bijvoorbeeld van je zorgverzekeraar? Die heeft er geen moeite mee om je premie te verhogen als blijkt dat je je tanden regelmatig niet poetst...
 

Houding

Net zo erg is de houding van Oral-B zelf. Toen de onderzoeker het bedrijf liet weten over de kwetsbaarheid, kreeg hij naar eigen zeggen letterlijk te horen: "Ach, wie gaat er nou een tandenborstel afluisteren?"

Misschien niemand. Maar misschien ook wel. Het punt is dat bedrijven zich bewust moeten zijn van de beveiliging van hun slimme apparaten, en dat zijn ze vaak nog niet.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Domotica

Tags: beveiliging, Domotica, tandenborstel