Windows 10 krijgt meer ondersteuning voor IoT-applicaties

Windows 10 moet straks makkelijker kunnen omgaan met IoT-applicaties. Microsoft wil slimme apparaten beter kunnen integreren in het besturingssysteem, die daarom vanaf deze zomer meer open protocollen ondersteunt.

Windows 10 krijgt deze zomer een grote update waarin een aantal nieuwe features zitten zoals een uitgebreidere stylus-besturing en Bash. Eén andere belangrijke update zit echter onder de motorkap - maar wel eentje waar je veel mee kunt doen.
 

Open Connectivity Foundation

Windows 10 krijgt namelijk onder andere ondersteuning voor protocollen van de Open Connectivity Foundation (OCF), een stichting waar Microsoft samen met bedrijven als Intel, Qualcomm, Samsung en Cisco de oprichter van is.
 

Open protocol

De OCF wil een open protocol maken waar slimme apparaten op kunnen worden aangesloten. Dat moet ervoor zorgen dat meer domotica samen kan werken en dat gebruikers niet afhankelijk zijn van de grillen van een bedrijf.
 

Cortana

Ook slimme assistent Cortana moet ondersteuning krijgen voor slimme apparaten. Dat betekent dat je straks lampen kunt aanzetten of deuren kunt ontgrendelen door tegen de slimme assistent te praten - al is Cortana nog steeds niet in het Nederlands beschikbaar.
 

Raspberry Pi

Het is niet de eerste keer dat Microsoft in de domotica stapt. Windows 10 is bijvoorbeeld ook al beschikbaar voor de Raspberry Pi, via de Windows 10 IoT Core Module. Dat is nu al een manier om slimme apparaten aan te sturen, mits die compatibel zijn met het besturingssysteem.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Domotica

Tags: cortana, internet of things, domotica, iot