Slimme verlichting: verschillen en overeenkomsten

slimme verlichting verschillen

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op pagina 2: Nanoleaf, Hue en Mipow

Nanoleaf Aurora Smarter Kit

slimme verlichting verschillen

De Aurora Smarter Kit (209,95 euro) van het Canadese merk Nanoleaf is iets totaal anders dan de overige besproken slimme verlichtingssystemen. Dit product fungeert louter als wanddecoratie en is niet zozeer bedoeld om een ruimte functioneel te verlichten. Het starterspakket bestaat uit negen driehoekige panelen die je naar eigen inzicht op de muur bevestigt via de meegeleverde plakkertjes.

Daarnaast is er voor 74,95 euro ook nog een Aurora Expansion Pack verkrijgbaar met drie losse panelen voor wie een groter figuur wil creëren. Op die manier koppel je maximaal dertig panelen aan elkaar. Iedere driehoek heeft aan elke zijde een connector om de volgende driehoek te verbinden. Verder is er een compacte controller beschikbaar die je verbindt met het lichtnet. Met behulp van de app Nanoleaf Smarter Series meld je het Aurora-systeem aan op het wifi-netwerk. Vervolgens kun je de panelen afzonderlijk verlichten en dimmen.

De app helpt verder om fraaie animaties te ontwerpen en tijdschema’s in te stellen. Het product ondersteunt spraakbesturing via Apple HomeKit en Google Assistent. Daarnaast is het ook compatibel met de app IFTTT. Als extra accessoire komt binnenkort de Aurora Rhytm beschikbaar. Die sluit je rechtstreeks op de driehoek aan, waarna via de ingebouwde audiosensor de complete verlichting reageert op de maat van de muziek. Een Nederlandse adviesprijs van de Aurora Rhytm is nog niet bekend.

Philips Hue White and color ambiance Starterkit E27

slimme verlichting verschillen

Uiteraard mag de pionier op het gebied van slimme verlichtingssystemen niet ontbreken. Als beginpunt is de White and color ambiance Starterkit E27 (169 euro) prima geschikt. Het pakket bestaat naast de Bridge 2.0-verbindingshub uit drie kleurenlampen met een E27-fitting. Het wattage bedraagt 10 watt met 806 lumen aan lichtstroom. De Bridge 2.0 ondersteunt maximaal vijftig lampen en twaalf overige accessoires, zoals dimmers, bewegingssensors en afstandsbedieningen.

Philips heeft erg veel functies in zijn app verwerkt. Zo heb je keuze uit verschillende verlichtingsrecepten en diverse voorgekauwde tijdschema’s. Daarnaast is het mogelijk om scènes op te roepen, bijvoorbeeld zonsverduistering, lentebloesem en tropische schemering. Wie besluit om een optioneel account aan te maken, heeft daarnaast ook buitenshuis toegang tot het verlichtingssysteem. Hierbij houdt Philips Hue desgewenst je fysieke locatie in de gaten, zodat de verlichting bijvoorbeeld automatisch aanspringt als je de auto voor de deur parkeert.

Een sterk punt is verder de uitgebreide compatibiliteit. Zo werkt het aanmelden van ‘vreemde’ ZigBee-lampen doorgaans vlekkeloos. Bovendien kan dit slimme verlichtingssysteem overweg met Apple HomeKit, Google Assistent, Nest en IFTTT. Philips stimuleert tot slot het gebruik van apps die door externe ontwikkelaars zijn gemaakt. Dit geeft gebruikers toegang tot allerlei exotische functies. Zo synchroniseer je de verlichting bijvoorbeeld met een game of tv-programma.

Mipow Smart Bulb

slimme verlichting verschillen

Naast een 2,4GHz-verbinding met een ZigBee-bridge, bestaan er ook led-lampen die rechtstreeks via bluetooth verbinding maken met je smartphone. De Mipow Smart Bulb (24,99 euro) is daar een voorbeeld van. Een nadeel van deze technologie is natuurlijk dat je de lamp binnen een straal van ongeveer tien meter moet bedienen. Daarentegen bespaar je geld, omdat er geen verbindingshub vereist is.

De Smart Bulb heeft een E27-fitting en is met een vermogen van 5 watt minder krachtig dan de meeste andere slimme E27-lampen. Verder bedraagt de lichtstroom 280 lumen. Volgens de fabrikant staat de kleurenlamp garant voor zo’n 20.000 branduren. Voor de bediening van de Smart Bulb doe je een beroep op de Playbulb X-app, dus laat je niet verleiden om een andere Playbulb-app te installeren. In de Google en Play Store zijn er namelijk meerdere apps beschikbaar. Je kunt onder meer het licht dimmen, één van de vier kleureffecten activeren en tijdschema’s instellen.

Bij het schudden van de smartphone kiest de app eigenhandig een ander kleurtje. Wanneer je meerdere bluetooth-lampen van Mipow gebruikt, maak je desgewenst groepen aan. Iedere groep herbergt maximaal vijf draadloze led-lampen. Gegroepeerde lampen laten zich eventueel gelijktijdig bedienen. Voor de draadloze verbinding maakt de Smart Bulb gebruik van bluetooth-versie 4.0.

Geschreven door: Maikel Dijkhuizen op

Category: Nieuws, Domotica

Tags: philips, ikea, iot, hue, verlichting, trust, tplink, innr, nanoleaf, mipow