Slimme verlichting: verschillen en overeenkomsten

slimme verlichting verschillen

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op pagina 2: Nanoleaf, Hue en Mipow
Voor liefhebbers van slimme verlichting valt er nu eindelijk wat te kiezen. Philips timmert met zijn Hue-lijn al zo’n vijf jaar aan de weg, maar ook steeds meer andere merken nemen app-gestuurde lampen tegenwoordig serieus. Tijd om ons eens te verdiepen in de verschillen en overeenkomsten.

Philips Hue is inmiddels een begrip voor iedereen die slimme verlichtingssystemen een warm hart toedraagt. Voor alle gangbare fittingen zijn er geschikte peertjes verkrijgbaar die via een 2,4GHz-verbinding contact maken met een verbindingshub. Doordat deze ‘bridge’ met ethernet is verbonden, krijgt dit apparaat een ip-adres van de router toegewezen. Via het draadloze thuisnetwerk is de verbindingshub eenvoudig benaderbaar met een smartphone of tablet.

Gebruikers reguleren de verlichting vanuit een mobiele app. Ook veel andere merken gebruiken een verbindingshub als tussenstation voor communicatie met het netwerk, zoals Ikea, Innr en Trust (KlikAanKlikUit). TP-Link en Nanoleaf vormen met hun producten een uitzondering, want deze lampen krijgen rechtstreeks een ip-adres toegewezen. Als alternatief kun je er ook voor kiezen om een lamp via bluetooth aan te sturen.

De genoemde fabrikanten produceren stuk voor stuk lampen die je in alle kleuren van de regenboog laat schijnen. Bovendien kun je ze softwarematig dimmen. Overigens zijn veel slimme verlichtingssystemen van de genoemde merken compatibel met elkaar, aangezien ze de open standaard ZigBee Light Link ondersteunen.

Ikea Trådfri

slimme verlichting vergeleken

Sinds het voorjaar van 2017 heeft Ikea onder de naam Trådfri een slim verlichtingssysteem onder zijn hoede. Oorspronkelijk verkocht de Zweedse meubelwinkelketen alleen (warm)witte lampen, maar sinds kort kunnen klanten ook een heuse kleurenlamp aanschaffen. De peertjes zijn beschikbaar met een E27-, E14- en GU10-fitting, zodat je ze in bestaande armaturen kunt draaien. Bij iedere losse lamp zit een besturingselement bijgesloten, namelijk een draadloze dimmer, afstandsbediening of bewegingssensor.

Wil je het verlichtingssysteem bedienen vanuit een mobiele app, dan is er een verbindingshub vereist. Die schaf je los of als onderdeel van een starterspakket aan. De verbindingshub legt met maximaal vijftig apparaten contact, dus voor de meeste woningen is dat ruim voldoende. Gunstig is dat je dit netwerkapparaat desgewenst ook gebruikt om led-lichtpanelen en led-lichtdeuren aan te sturen. Het vermogen van de kleurenlamp bedraagt 8,6 watt met 600 lumen aan lichtstroom. Overigens bieden de (warm)witte lampen van Ikea Trådfri hogere waarden.

De implementatie van ZigBee Light Link liet enige tijd te wensen over, maar inmiddels heeft Ikea deze beperking weggepoetst. De configuratie binnen de app verloopt erg soepel, waarbij je eenvoudig de gewenste verlichting en tijdschema’s instelt. Wel is het jammer dat het verlichtingssysteem niet buiten je thuisnetwerk benaderbaar is.

Verder is de app op het moment van schrijven nog niet geoptimaliseerd voor de kleurenlamp. Vermoedelijk geeft Ikea hiervoor op korte termijn een update vrij. De prijs is € 79,95 voor een verbindingshub, afstandsbediening en twee witte lampen, en € 34,95 voor een kleurenlamp en afstandsbediening.

Innr Starter Kit SK RB 162 / Bulb RB 185 C

slimme verlichting verschillen

Het Nederlandse Innr brengt allerlei slimme lampen op de markt, waaronder (gekleurde) ledpeertjes, GU10-spotjes, flexibele ledstrips en lichtbalken. De Starter Kit SK RB 162 bestaat uit twee (warm)witte lampen met een E27-fitting en een verbindingshub. Een pluspunt is dat je maximaal honderd apparaten op deze verbindingshub kunt aansluiten, waardoor er een zeer uitgebreid verlichtingssysteem mogelijk is.

Onder de productnaam Bulb RB 185 C heeft Innr ook een fraaie kleurenlamp in zijn assortiment. Dit peertje vraagt 9,5 watt vermogen en biedt 806 lumen aan lichtstroom. De lamp kan dus behoorlijk fel! Innr biedt vanzelfsprekend ook een mobiele app aan. De configuratie van het verlichtingssysteem verloopt hiermee probleemloos, waarna je de lampen aan een kamer koppelt. Je kiest handmatig een kleur en lichtsterkte. Verder kun je een bepaalde scène nabootsen, zoals kaarslicht of een zonsondergang.

Een gemiste kans is dat de Innr-app geen tijdschema’s ondersteunt. Je kunt dus niet aangeven dat de lampen bij duisternis automatisch aangaan, of je door de verlichting laten wekken. Voor het gebruik van de app is overigens een account vereist. Hiermee kun je het verlichtingssysteem ook buiten het thuisnetwerk bedienen. Prettig is dat Innr gerichte instructies geeft over hoe je slimme Innr-lampen op een Philips Hue Bridge 2.0 aan de praat krijgt.

De kosten zijn als volgt: € 79,95 voor een Starter Kit (SK RB 162) en € 34,95 voor een Bulb RB (185 C).

Trust KlikAanKlikUit Starter Set Z1 ZigBee Bridge

slimme verlichting verschillen

Wie een compleet domoticasysteem inclusief slimme lampen wil optuigen, kan het merk KlikAanKlikUit overwegen. Sinds kort fabriceert dit dochtermerk van Trust namelijk diverse slimme lampen, terwijl bewakingscamera’s, alarmsystemen en deurbellen al langer tot het assortiment behoorden.

Er is overigens wel een redelijk groot obstakel. De oorspronkelijke domotica-apparaten leggen op basis van de radiofrequenties 433 en 868 MHz contact, terwijl de nieuwe ZigBee-lampen communiceren via een 2,4GHz-verbinding. Gelukkig heeft Trust met de ICS-2000 Internet Control Station een speciale bridge ontwikkeld waarmee je alle draadloze KlikAanKlikUit-apparaten kunt koppelen. Deze bridge kost zo’n 105 euro.

Heb je alleen behoefte aan slimme verlichting, dan is de Starter Set Z1 ZigBee Bridge een laagdrempelig beginpunt. Dit product bestaat uit twee gekleurde E27-peertjes en een verbindingshub. Het nominale vermogen en de lichtstroom bedragen van beide lampen respectievelijk 9 watt en 806 lumen. Gebruikers kunnen maximaal twintig lampen op de verbindingshub aanmelden, die zich stuk voor stuk laten bedienen vanuit de Trust SmartHome-app.

Deze app is overigens nogal ‘domotica-georiënteerd’, dus je komt ook allerlei instellingen van andere apparaten tegen. Hoewel je diverse zaken kunt automatiseren, werkt dat bij KlikAanKlikUit iets ingewikkelder dan we van systemen als Philips Hue en Ikea Trådfri gewend zijn. Wel is het een pluspunt dat de lampen zich buiten het thuisnetwerk laten aansturen. Naast de startersset van 119 euro biedt KlikAanKlikUit diverse losse lampen met een E14-, E27- en GU10-fitting aan.

TP-Link LB100 / LB110 / LB120 / LB130

slimme verlichting verschillen

De slimme E27-peertjes van TP-Link zijn een vreemde eend in de bijt, aangezien ze geen koppeling met een verbindingshub vereisen. De lampen hebben elk een eigen 802.11b/g/n-adapter aan boord, zodat ze rechtstreeks beschikbaar zijn binnen het thuisnetwerk. Deze verbindingsmethode brengt helaas wel een belangrijke concessie met zich mee. De led-lampen zijn namelijk niet compatibel met ZigBee-bridges van andere merken.

TP-Link ontwikkelt pas sinds kort slimme verlichtingssystemen, dus momenteel biedt het bedrijf slechts vier verschillende led-peertjes aan. De LB100 en LB110 zijn alleen dimbaar, terwijl de LB120 ook nog verschillende wittinten kan weergeven. De LB130 is de enige lamp die verlichting in verschillende kleuren uitstraalt. Met een vermogen van 11 watt en een lichtstroom van 800 lumen schijnen de kleuren behoorlijk fel. De behuizing is aanzienlijk groter dan die van reguliere E27-peertjes. Er is dus behoorlijk wat ruimte binnen of rondom de armatuur vereist.

Voor de configuratie en bediening van de led-lampen doen gebruikers een beroep op de Engelstalige Kasa-app. De mogelijkheden komen grotendeels overeen zoals we die kennen van de meeste andere slimme verlichtingssystemen. Zo stel je tijdschema’s in, bedien je de lampen op afstand en start je diverse lichtscènes op. De app biedt daarnaast ook een leuk extraatje, want je kunt het energieverbruik exact bijhouden.

De adviesprijzen zijn hier € 29,99 (LB100), € 29,99 (LB110), € 39,99 (LB120) en € 59,99 (LB130).

Geschreven door: Maikel Dijkhuizen op

Category: Nieuws, Domotica

Tags: philips, ikea, iot, hue, verlichting, trust, tplink, innr, nanoleaf, mipow