Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord
abonneren

Raspberry Pi ondersteunt meerdere Ubuntu-desktops

De Raspberry Pi ondersteunt nu ook Ubuntu als volwaardig besturingssysteem. Ontwikkelaars van de MATE-desktop hebben een tool uitgebracht waarmee het mogelijk is bepaalde varianten van Ubuntu te porten voor de mini-pc. Versies die grafisch zwaarder zijn, zoals GNOME, KDE en Unity, werken echter nog niet.
Het was al mogelijk om Ubuntu MATE te draaien op de Raspberry Pi, maar nu is het mogelijk om praktisch alle Ubuntu-varianten te draaien op het domotica-computertje. Naast de desktop-varianten zijn dat ook de server-versies van Ubuntu.

Grafisch

Het grootste probleem van een zwaar besturingssysteem op de Pi is het gebrek aan een goede grafische kaart, maar lichte desktopomgevingen zoals LXDE en Xfce, maar ook Lubuntu en Xubuntu draaien nu makkelijk op het apparaat. Ook Ubuntu Server werkt op de Pi - die heeft immers geen eigen GUI.

Pi 2

Voorlopig werken de ports alleen op de Raspberry Pi 2, de modernste variant van de mini-pc. De processor daarvan is sterk genoeg om het OS te draaien.

Met de port wordt het makkelijker voor ontwikkelaars om een eigen versie van het besturingssysteem op te zetten, maar ook om apps te maken voor het OS.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Domotica

Tags: Raspberry Pi 2, Linux, Ubuntu, Raspberry Pi

Nieuws headlines

donderdag 30 november

donderdag 09 november

Laatste reactie