IKEA start verkoop slimme verlichting in Nederland

IKEA is nu ook in Nederland gestart met de verkoop van zijn slimme verlichting, en daardoor heeft Philips er een geduchte concurrent bij. Onder de noemer Trådfri komen verscheidene lampen en accessoires op de markt.

De Trådfri gateway-kit is het meest complete 'startpakket'. Deze bestaat uit twee lampen, een dimmer-afstandsbediening en de gateway zelf. Deze hub staat in verbinding met een app, waarmee de verlichting op afstand te bedienen is. Het pakket kost 84,95 euro.

Goedkopere opties zijn er ook. Een losse lamp met dimmer kost bijvoorbeeld  19,95 euro, maar in dat geval is een koppeling met de app nog niet mogelijk. Naast lampen zijn er ook lichtvensters te koop, die samenwerken met de andere Trådfri-producten.

Tot slot is er nog een bewegingssensor. Daarop is een timer in te stellen, waardoor het licht binnen een bepaalde tijd automatisch uitgaat zodra er niemand thuis is. Een sensor met één lamp kost 29,95 euro. 

ZigBee

In tegenstelling tot de Hue-lampen heeft de verlichting van IKEA niet allerlei verschillende kleuren. Enkel de kleurtemperatuur is te veranderen. Beide maken gebruik van het ZigBee Link-protocol voor het internet-of-things, en zouden dus in theorie met elkaar (en andere slimme apparatuur) moeten kunnen communiceren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Domotica

Tags: ikea, iot, hue