Hoe Samsung je huis slim maakt met Smart Hub

Samsung is nog niet zo heel groot op de domotica-markt, maar het bedrijf gaat in 2015 flink uitpakken met zijn 'slimme huis'. Tijdens de CES-beurs toont Samsung hoe het onze hele huiskamer wil aansturen met apps en slimme gadgets.

Samsung maakt daarbij gebruik van zijn SmartThings-platform, een klein bedrijf dat het vorig jaar opkocht. SmartThings maakt adapters en hubs die het mogelijk maken om apparaten op aan te sluiten en die via een app te bedienen. Dat kunnen slimme apparaten zijn (zoals de bestaande Nest-thermostaat of Hue-lampen) maar ook 'domme' zoals een simpel koffiezetapparaat.

Smart Hub

Die zijn allemaal aan te sluiten op de Smart Hub, het centrale apparaat waarop alle apparaten samenkomen en dat verbonden is met je internet thuis. De Smart Hub werkt samen met andere domotica, maar komt ook geleverd met slimme adapters. Die kunnen in een gewoon stopcontact, zodat je daar weer een waterkoker in kunt pluggen. Sluit je die adapters aan op de Hub, dan kun je met de app je waterkoker aan en uit zetten. Je moet er dan overigens wel zelf voor zorgen dat er water in je koker zit...

Auto met smartwatch oproepen

Samsung wil het echter allemaal nog een stapje verder trekken dan dat, want het wil ook dat we over een tijdje alles kunnen besturen vanaf onze smartphone - en het niet alleen maar aan en uit zetten. Een voorbeeld daarvan is de samenwerking die het bedrijf is aangegaan met BMW. De Duitse autofabrikant is druk bezig met het ontwikkelen van een zelfrijdende auto, en als het aan Samsung ligt kun je die straks bedienen vanaf het SmartThings-platform.

Handig

Bedenk je maar eens hoe handig dat kan zijn: De auto staat in de garage, en vanaf je smartwatch kun je je auto opdracht geven om te starten, de garagedeur te openen en vervolgens naar de oprit te rijden - terwijl het ondertussen de verwarming vast aanzet en de GPS instelt.

Toch?

De grote 'maar' is wel dat je daar vooralsnog alles van Samsung voor moet hebben. Tijdens een presentatie werd constant gebruik gemaakt van een Gear S-smartwatch, en het lijkt erop dat je die auto niet zomaar kunt starten met ieder slim horloge. Gelukkig duurt het nog wel even voor het zover is - tot die tijd heeft Samsung meer dan genoeg tijd om een app te maken die wel op alle telefoons werkt.

Daarnaast heeft het bedrijf al aangegeven dat een verbonden huishouden alleen kan werken wanneer alle producten met elkaar kunnen communiceren, ongeacht welke merknaam er aan hangt. Samsung wil er dan ook voor zorgen dat in 2020 al zijn producten onderdeel uitmaken van die open infrastructuur.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Domotica

Tags: smart