abonneren

7 onmisbare modules voor Raspberry Pi en Arduino

modules voor raspberry pi

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Ga verder naar pagina 2

HiFiBerry DAC+ Pro

modules voor raspberry pi

Wanneer je geluid digitaal doorgeeft aan een geluidskaart of versterker, zet deze component het digitale audiospoor om naar een analoog signaal voor weergave op de speakers. Indien dit proces niet zorgvuldig gebeurt, gaat er veel geluidsinformatie verloren. Vooral bij goedkopere producten is dat veelvuldig het geval. Een goede d/a-converter is dé oplossing om onnodig geluidsverlies tegen te gaan. Wil je als hifi-liefhebber graag aan de slag met de Raspberry Pi, dan is de DAC+ Pro van HiFiBerry een waardevolle uitbreiding.

De aanwezige Burr-Brown d/a-converter kan namelijk audiobestanden in een maximale resolutie van 192kHz/24bit verwerken. Kortom, luister naar volwaardige high-res-muziek via tussenkomst van een Raspberry Pi! Om jitter zoveel mogelijk te voorkomen, bevat de DAC+ Pro twee klokken op het board. De ene klok is verantwoordelijk voor de samplefrequenties 44.1/88.2/176.4 kHz, terwijl de andere klok de samplefrequenties 48/97/192 kHz voor zijn rekening neemt. Kwaliteitsverlies wordt daarmee zoveel mogelijk voorkomen.

Prettig is dat je deze uitbreiding rechtstreeks op de gpio-interface van de singleboardcomputer kunt prikken, zodat er geen kabel voor de voeding aan te pas komt. Voor het analoge circuit kun je er eventueel wel voor kiezen om een externe voeding te gebruiken. Mogelijk is er hierdoor meer controle in de geluidsweergave. De DAC+ Pro bevat twee vergulde rca-uitgangen om het analoge audiospoor bijvoorbeeld door te sturen naar een versterker. HiFiBerry levert vier boutjes mee om de component op de Raspberry Pi te monteren.

Raspberry Pi Camera Module V2

modules voor raspberry pi

Zoals de naam al doet vermoeden, voeg je met de Camera Module V2 een videocamera toe aan de Raspberry Pi. Voor amper drie tientjes schaf je deze uitbreiding aan en maak je je eigen beveiligingscamera of telescoop. Je krijgt hiervoor een compacte uitbreidingskaart waarop een 8megapixel-camera is gemonteerd.

Het apparaatje heeft een bsi-cmos-sensor van Sony, de IMX219. Je kunt er 1080p-beelden mee schieten op dertig frames per seconde. Wens je een hogere framerate van zestig beelden per seconde, dan bedraagt de resolutie maximaal 1280 × 720 pixels. Je kunt eventueel ook foto’s maken op een resolutie van 3280 × 2464 pixels. De Camera Module V2 laat zich eenvoudig met de csi-connector van een Raspberry Pi 1, 2 of 3 verbinden via een meegeleverde lintkabel van vijftien centimeter.

Voor aansturing van de camera zijn er allerlei Python-scipts beschikbaar. Bij gebruik van de Raspbian OS-distributie kun je bijvoorbeeld het script van PiCamera gebruiken. De Camera Module V2 heeft met 2,39 x 2,5 × 0,9 centimeter bescheiden afmetingen. Via vier schroefjes monteer je de uitbreiding rechtstreeks op de Raspberry Pi. Als alternatief heeft Raspberry Pi ook een camera-uitbreiding waarmee je dankzij infrarood-leds in het donker opnames kunt maken.

Adafruit Music Maker MP3 Shield

modules voor raspberry pi

Met de Music Maker MP3 Shield van Adafruit transformeer je iedere Arduino Uno, Leonardo of Mega in een bescheiden muzieksysteem. Deze uitbreiding heeft namelijk een twee-kanaals-stereoversterker met een uitgangsvermogen van 3 watt per kanaal. Hiermee lukt het om twee luidsprekers met een impedantie van 4 of 8 ohm aan te sturen. Anoniem luisteren is ook mogelijk via de 3,5mm-hoofdtelefoonuitgang.

Dit Adafruit-board is gebaseerd op de VS1053B-audiochipset van VLSI en kan diverse geluidsformaten decoderen, waaronder mp3, aac, wma, wav, midi, pcm en flac. Muziek opnemen in het wav- of ogg-formaat is ook mogelijk. Overigens hoef je weinig moeite te doen om muziekbestanden aan de gekoppelde Arduino toe te voegen, want er is een micro-sd-kaartlezer geïntegreerd. Een voorwaarde is wel dat de geheugenkaart in het fat16- of fat32-bestandssysteem is geformatteerd.

Leuk is dat je via de Arduino diverse geluidsinstellingen kunt aanpassen, zoals de bas en uiteraard het volumeniveau. Verder kun je een drummachine met talloze instrumenten activeren. Houd er rekening mee dat je deze uitbreidingsmodule zelf op de Arduino dient te solderen. Er is tegen een lagere aanschafprijs ook een Adafruit Music Maker-board verkrijgbaar zonder twee-kanaals-versterker. Hierop kun je alleen een hoofdtelefoon aansluiten.

Adafruit ATWINC1500

modules voor raspberry pi

Als je Arduino-board niet over een wifi-adapter beschikt, voeg je die met de Adafruit ATWINC1500 alsnog toe. Deze 802.11bgn-adapter uit de stal van Atmel gebruikt de spi-interface om met de Arduino te communiceren, waarbij je slechts zes verbindingen hoeft te reserveren. Dit product heeft een on-board-antenne, maar er is ook een variant met een uFL-connector verkrijgbaar.

Het product werkt probleemloos op de Arduino Zero en Uno, maar voor andere modellen is de werking niet gegarandeerd. Vanzelfsprekend speelt de veiligheid van draadloze netwerken een belangrijke rol. Voor toegang tot de ATWINC1500 stel je wep-, wpa- of wpa2-encryptie in. Verder is de ATWINC1500 geschikt om een ad-hoc-netwerk op te zetten met andere apparaten, zodat je bijvoorbeeld rechtstreeks data kan uitwisselen.

Om de veiligheid te waarborgen, is de verbinding versleuteld via tsl of ssl. De wifimodule bevat verder drie leds die je via de Arduino-bibliotheek kunt aansturen. Zodra je verbonden bent met een draadloos netwerk of data uitwisselt, lichten ze bijvoorbeeld op. Zoals je van een wifi-adapter mag verwachten, zijn de afmetingen met 3,3 × 2,8 × 0,4 centimeter beperkt.

Geschreven door: MaikelDijkhuizen op

Category: Nieuws, Domotica

Tags: Raspberry Pi, Iot, arduino

Laatste Vacatures