abonneren

7 onmisbare modules voor Raspberry Pi en Arduino

modules voor raspberry pi

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Ga verder naar pagina 2
Dat je de Raspberry Pi als veredelde mini-pc of nas kunt inzetten, heb je vaker gelezen. Interessanter is om eens naar diepgaandere mogelijkheden van deze singleboardcomputer te kijken. Dit zijn 7 onmisbare modules voor Raspberry Pi - en ook voor Arduino.

De Raspberry Pi en Arduino zijn bij zowel professionele computergebruikers als hobbyisten inmiddels gewilde producten om eigen ict-projecten op te zetten. Er is inmiddels dan ook voor beide singleboardcomputers een overvloed van beschikbare uitbreidingen en aanvullende accessoires. Op websites als eBay of Alibiba.com vind je duizenden producten.

Vooral bij de Raspberry Pi is het vrij eenvoudig om een extra module toe te voegen. Je gebruikt voor de communicatie tussen beide onderdelen meestal de gpio-pinnetjes aan de rand van de printplaat. Door deze pinnetjes te programmeren, laat je een uitbreidingsmodule met de Raspberry Pi samenwerken. Voor de montage is het doorgaans voldoende om wat schroefjes vast te maken.

Bij Arduino-uitbreidingen is er meestal meer werk aan de winkel en dien je aan de slag te gaan met een soldeerbout. Gelukkig hoeft dat niet altijd, want er zijn ook uitbreidingen die volledig geassembleerd zijn. Voor communicatie tussen de Arduino en het onderdeel gebruik je bijvoorbeeld de spi-interface.

Amescon RasPiComm I/O Extension Board

Amescon heeft onder de naam RasPiComm een mooie uitbreiding ontwikkeld voor de Raspberry Pi, zie bovenstaande afbeelding. Je bevestigt deze compacte printplaat rechtstreeks op de gpio-interface van de singleboardcomputer, waarna je beschikt over allerlei interessante opties. Zo gebruik je de zwartgekleurde 4-weg-joystick met drukknop om de Raspberry Pi aan te sturen, zodat je voor eenvoudige bedieningstaken niet per se een toetsenbord hoeft aan te sluiten.

Verder voegt het I/O Extension Board allerlei aansluitingen toe, zoals een rs-485- en rs232-poort. Deze poorten gebruik je bijvoorbeeld om een stappenmotor-controller, beeldscherm of analoog modem aan te sluiten. Bovendien zijn er ook twee i2c-connectors voorhanden, waaraan je bijvoorbeeld een sensor kunt koppelen. Interessant is dat er een timer met een cr2032-knoopcelbatterij is ingebouwd, waardoor de Raspberry Pi ook in uitgeschakelde toestand beschikt over de juiste tijd.

Volgens Amescon voedt dit batterijtje de timer zo’n tien jaar, waardoor je bijvoorbeeld een langdurig alarmsysteem kunt programmeren. Prettige eigenschappen zijn dat de RasPiComm weinig ruimte opeist en geen rondslingerende kabels bevat. Het product is slechts 3,52 bij 5,6 centimeter groot. Dit I/O Extension Board is na aanschaf meteen gebruiksklaar, dus je hoeft zelf niets te monteren.

Let wel op dat je op de Raspberry Pi een besturingssysteem installeert dat i2c en de spi-bus ondersteunt, zoals het welbekende Raspbian OS. De fabrikant levert verder enkele code-voorbeeldtoepassingen mee.

Raspberry Pi Sense HAT

modules voor raspberry pi

In december 2015 ging een Raspberry Pi de ruimte in voor een missie richting het internationale ruimtestation ISS. De Britse astronaut Tim Peake nam namelijk een exemplaar mee, waaraan de uitbreidingsmodule Sense HAT (Hardware Attached on Top) was toegevoegd. Je kunt deze uitbreidingskaart nu zelf aanschaffen en voorzien van Astro Pi-software. Hiermee bouw je met een beetje fantasie een eigen ruimtestation na.

Op de Sense HAT zijn onder meer een gyroscoop, magnetometer en versnellingsmeter ingebouwd. Verder bevat deze uitbreiding sensoren voor de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk. Voor de bediening staat er een 4-weg-joystick met drukknop paraat. Opvallend is dat het product een 8×8 led-matrix bevat waarop je kleuren kunt weergeven. Vanzelfsprekend dien je de Raspberry Pi dan wel te voorzien van de juiste scripts. Op die manier vorm je bijvoorbeeld gekleurde letters, cijfers of afbeeldingen.

Wegens licentieperikelen was het tijdens de ruimtemissie van Tim Peake niet mogelijk om de hdmi- of composietuitgang van de Raspberry Pi te gebruiken. De led-matrix was dan ook de enige vorm van visuele output. Gecombineerd met de joystick is het zelfs mogelijk om eenvoudige videospelletjes voor de led-matrix te ontwikkelen, zoals Tetris en Snake.

De Sense HAT heeft dezelfde breedte als de Raspberry Pi en vormt zo één geheel met de singleboardcomputer. Voor de montage gebruik je vier schroefjes.

Raspberry Pi Touch Display

modules voor raspberry pi

Met de Touch Display creëer je van een Raspberry Pi een heuse 7inch-tablet of ander displayproject. Creatievelingen kunnen verder bijvoorbeeld hun eigen IoT- of domotica-apparaten ontwerpen. Het lcd-scherm heeft een beeldverhouding van 5:3 en laat zich met maximaal tien vingers tegelijk bedienen. De totale afmetingen van het product zijn 19,4 × 11 × 2 centimeter.

Rondom het scherm zijn er zwarte randen aanwezig waarop je de ‘tablet’ kunt vastpakken. Helaas heeft het scherm bescheiden kijkhoeken van slechts zeventig graden. De aanschafprijs voor dit losse scherm valt mee, al is de resolutie van 800 × 480 pixels op zestig frames per seconde natuurlijk niet bijster hoog. Desalniettemin is het leuk om eens te proberen en dankzij de meegeleverde schroeven en afstandshouders kun je de singleboardcomputer achterop de metalen plaat van het scherm kwijt.

Voor de montage is er een apart adapterboard bijgesloten die de stroomtoevoer en signaaloverdracht regelt. Voor de stroomvoorziening doet de Touch Display een beroep op de gpio-interface, terwijl het signaal via de dsi-connector wordt doorgegeven.

Om deze zelfgemaakte tablet aan te sturen, volstaat het gebruik van Raspbian OS. In deze distributie zijn namelijk de juiste stuurprogramma’s en een on-screen-toetsenbord al aanwezig, zodat je geen fysiek toetsenbord hoeft aan te sluiten.

Geschreven door: Maikel Dijkhuizen op

Category: Nieuws, Domotica

Tags: Raspberry Pi, Iot, arduino

Laatste Vacatures