abonneren

XPS 700

Onlangs heeft Dell bekend gemaakt dat hun XPS serie niet meer alleen op gamers is gericht, maar dat neemt niet weg dat zij hun ultieme gamepc nog XPS noemen. Wij testen hier de Dell XPS 700; een pc die niet alleen zwaar is met zijn componenten, maar ook in gewicht.

Nieuwe tafelpoten

Voordat je deze pc op je bureau zet, kun je beter eerst de stevigheid van je bureau testen want de XPS 700 weegt wel 30 kilo! De kast is gigantisch groot en behoorlijk intimiderend. Zijn vormgeving is stoer en duidelijk gericht op gamers die graag showen met hun kast. Echter zal niet iedereen gecharmeerd zijn van zijn vormgeving en logheid.

BTX inside

Opvallend is dat Dell blijft vasthouden aan de BTX standaard. Hierdoor is ook deze pc voorzien van een door Dell op maat gemaakt BTX moederbord en koeling. Van binnen ziet de kast er wonderschoon en verzorgd uit. Zelden hebben we zo'n mooi ingerichte kast gezien als dat Dell nu geleverd heeft. Alle kabels zijn netjes weggewerkt en er is niets wat de airflow in de kast zal verstoren. Petje af hiervoor!

Neusje van de Zalm

De hardware die in onze XPS 700 zit is het neusje van de zalm en bijna het nieuwste van het nieuwste. We zeggen bijna, want tegen de tijd dat wij deze pc binnenkregen is de samenstelling van Dell's ultieme gamemachine alweer gewijzigd. Hiermee doelen we op de grafische kaarten. In ons model zitten namelijk nog twee GeForce 7900GTX kaarten in SLI maar als je de pc nu koopt zijn dat twee 7950GX2 kaarten geworden. En het zal vast niet lang duren voordat deze pc verkrijgbaar is met Nvidia's nieuwste 8800GTX kaart. De grafische prestaties worden alleen maar beter met deze kaarten dus zie de testresultaten maar als minimale scores.

De overige hardware is minstens net zo zwaar en goed. Denk aan Intel's Core 2 Duo T6800 Extreme Edition processor, twee Gigabyte aan ramgeheugen en maar liefst drie (!) Western Digital Raptor schijven van elk 150 GB waarvan er twee in Raid 0 geplaatst zijn. Ook het geluid wordt niet vergeten; de XPS is uitgerust met een Creative Xi-Fi kaart.

Strijd der Rambo's

We hebben de XPS 700 vergeleken met de snelste pc's uit ons Need for Speed artikel uit PCM 11 (2005). Als een ware Rambo veegt de XPS 700 de vloer aan met deze pc's. Hij klopt ze allemaal, ondanks dat die 'maar' is uitgerust met twee 7900 GTX kaarten. Echter hebben we hem ook vergeleken met onze eigen zelfgebouwde ultieme gamepc en daaruit blijkt dat Dell's Rambo niet is opgewassen tegen onze Rambo.

Standaard systeemvervuiling

Wat we echt zonde vinden is de hoeveelheid meuk die Dell standaard installeert op de XPS. Neem nu bijvoorbeeld de Dell Network Manager. Deze tool stelt je in staat in één grafische interface al je netwerk instellingen te beheren. Een leuk idee, maar eer dat deze tool geïnitieerd is ben je wel een paar minuten verder. En dat vertraagt je opstartproces aanzienlijk. Ook is het niet mogelijk deze tool niet automatisch te laten opstarten wanneer Windows opstart. Je kunt dit wel instellen, maar hij luistert er niet naar. Ook zit er nog andere ongevraagde software op zoals een trialversie van Paint Shop Pro en diverse opstartsoftware van diverse internet aanbieders. Dit soort ongevraagde programma’s beschouwen wij als echte systeemvervuiling en we vinden het dan ook jammer dat zelfs de XPS niet ontkomt aan deze standaard troep die op elke machine geïnstalleerd wordt.

Natte droom voor gamers

Ondanks dat we niet blij worden van de standaard systeemvervuiling is de XPS nog steeds een heerlijke machine om op te gamen. Je kunt met gemak alles instellen op de hoogste instellingen en je hoeft je geen zorgen te maken over haperende graphics. Heerlijk gewoon! Wel hadden we wat technische problemen met de games Splinter Cell 3 en Far Cry wat we wijten aan de bovengenoemde systeemvervuiling. Een volledige kale installatie van Windows zal deze problemen verhelpen.

Zware machine, zware buidel

Wel moet je voor dit speelgoed diep in de buidel tasten, want voor de Dell XPS 700 zoals wij hem getest hebben ben je zeker 3799 euro kwijt, en dat is ongeveer vier keer zoveel als een gemiddelde computer. De XPS 700 is dus echt bedoeld voor de fanatieke gamer met heel veel geld.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Pluspunten
  • Top hardware
  • Prachtig in elkaar gezet
  • Fantastische prestaties
  • 30 kilo kast
  • Prijs
  • Systeemvervuiling
De Dell XPS 700 is een fantastische gamepc die met gemak alle games op de hoogste instellingen kan draaien die momenteel verkrijgbaar zijn. Het zal een lange tijd duren voordat er een game uitkomt waarmee de XPS moeite zal hebben. Echter moet je wel een flink inkomen hebben wil je deze pc kunnen aanschaffen, want zijn prijs liegt er niet om.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie