abonneren

XPS 210

XPS is begonnen als de nieuwe serie computers van Dell, speciaal voor de gamer. Nu is het een verzamelnaam geworden van de beste, nieuwste en duurste pc’s van Dell. Wij testen de XPS 210, een computer met een klein formaat.

None

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

Meer dan de concurrent.

Als we de 210 op ons bureau zetten valt ons op hoe klein hij eigenlijk is. Met afmetingen van 9.5x31.5x41 cm (BxHxD) is hij lekker klein en past hij prima op een gemiddeld bureau. Er zijn concurrenten die kleinere pc’s bouwen, maar die moeten het vaak met minder kracht doen. De 210 is gebaseerd op de Intel Core 2 Duo CPU (type E6300 op 1.86GHz) en heeft één gigabyte aan werkgeheugen. Deze is verdeeld over tweemaal 512 MB; genoeg voor een Windows Vista Capable Certificatie. Voor de grafische afhandeling is een ATI Radeon X1300PRO verantwoordelijk. De Dell komt goed door de benchmarks heen en bewijst zich als een goede computer.

Alien versus PCM

Op de redactie zijn we het over een ding eens, de 210 doet ons denken aan Alien, van de gelijknamige film. De grote gladde kap lijkt erg op het voorhoofd van zo’n gevaarlijke Alien. Leuk detail is dat deze met één druk op de knop naar boven kan schuiven en zo toegang geeft tot o.a de DVD+-RW drive en cardreader.

Het tweede gedeelte onder de kap slinkt een stukje in en zorgt voor dat extra effect waardoor de pc meer persoonlijkheid heeft. Een erg leuk effect. De zijkant die van blik is heeft ook zoals veel series van Dell hebben het Dell logo in zich gedrukt.

Zolang het werkt is het leuk.

Opmerkelijk is dat er maar liefst acht usb poorten aanwezig zijn, maar geen ps/2 sloten voor het toetsenbord en de muis. Daarom heeft Dell er een bluetooth set bijgedaan voor de muis en het toetsenbord. Het idee is simpel, je steekt de usb bluetooth stick in één van de usb poorten en je kan beginnen. Helaas blijkt het in de praktijk wat moeilijker. De muis werkt goed (ook al was hij een beetje erg gevoelig ingesteld) maar het toetsenbord is een ramp. Hij werkt perfect tijdens de installatie, maar valt daarna steeds weg. Een bedraad toetsenbord (toevallig ook van Dell) werkt dan wel weer perfect en zonder problemen. Liever hadden wij dan ook een bedraad toetsenbord gezien. Draadloos is leuk maar het moet wel werken.

Overbodige software

Een doorn in ons oog blijft de software die op de pc’s van Dell staat voor geïnstalleerd. We moeten voor ons gevoel uren wachten op een Dell tool die ons netwerk "managed". Dit terwijl het netwerk perfect werkt en wij zonder problemen al op internet kunnen. Andere meegeleverde software waar we wel blij van worden is McAfee Antivirus met bijbehorende firewall en Corel paint shop pro (trial). Het was beter geweest als dit alles op een dvd-tje was meegeleverd als optionele software.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Uiterlijk
  • Grootte
  • Slecht werkend toetsenbord/muis
  • Systeemvervuiling (software)
De Dell XPS210 is een prima computer, met helaas een paar minpunten zoals de overbodige software en het slecht of niet werkende toetsenbord en muis. Het uiterlijk en de grootte zijn natuurlijk pluspunten. Hij is het overwegen zeker waard.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: