Een week met de Raspberry Pi 3 als computer: dag 5

Onze opstelling van de Pi was tot nu toe vrij simpel: een HDMI-beeldscherm, muis, toetsenbord en een audiokabel voor twee luidsprekers. De bijgeleverde usb-adapter is krachtig genoeg om al die apparaten van energie te voorzien en de Pi goed werkend te houden. Maar hoeveel accessoires kan die Pi nou eigenlijk precies van stroom voorzien?

De Pi 3 heeft vier usb-poorten, dus we besloten om de nog niet gevulde twee aansluitingen maar eens van gadgets te voorzien. In de één staken we een externe harde schijf en in de ander een grote transistormicrofoon. Goed nieuws: de Pi bleef gewoon werken. Pas toen we een tweede externe schijf aansloten - zonder eigen voedingsbron - weigerde de knutselcomputer om met deze schijf te verbinden. Waarschijnlijk omdat hij niet genoeg sap kreeg om de HDD draaiend te krijgen. 

Vier apparaten werken dus als je een beetje redelijker bent, maar het kan natuurlijk altijd nog een stukkie moeilijker. We pakten er daarom een USB-hub met vier aansluitingen bij en staken die in één van de poorten. Zo konden we in totaal zeven apparaten met de Raspberry Pi verbinden. We staken er twee Xbox 360-controllers en een  HOTAS-joystick bij in - en toen begon het apparaatje toch echt moeite te hebben. Hoewel de Pi gewoon aan bleef, wilden deze apparaten simpelweg niet herkend worden. Dat terwijl ze het wel prima doen als je ze individueel aansluit. 

Alleen met een adapter

Het lijkt er dus op dat de Raspberry Pi 3 prima zijn vier usb-poorten van sap kan voorzien - maar als je meer probeert, dan kun je rekenen op problemen. Overigens. geldt dat alleen als je een losse stroomadapter gebruikt met je knutsel-pc. We probeerden heel even om de usb-poort van onze monitor als stroombron te gebruiken (handig, want dan heb je geen adapter nodig), maar de Pi weigerde dan om aan te gaan. We verwijderden steeds meer apparaten om te zien waar de grens lag, maar de kleine computer werkte pas weer toen we alleen een toetsenbord hadden aangesloten. 

Uiteraard kun je het aantal apparaten opschroeven door een usb-hub met een eigen stroombron aan te sluiten. Of je gebruikt Bluetooth-apparaten - die hebben immers een eigen batterij ingebouwd. Maar zolang je gadget met usb van stroom voorzien moet worden, zouden wij niet meer dan vier apparaten tegelijk aansluiten. Wat ons betreft ook een prima limiet voor zo'n klein computertje. 

Onze week met de Raspberry Pi 3 heeft trouwens nog maar een paar dagen te gaan - en morgen hebben we stiekem allerlei plannen buiten de deur. We gaan daarom maar eens uitzoeken hoe je eigenlijk op afstand met de minicomputer kunt verbinden, zodat we zelfs vanaf het strand nog eventjes in Raspbian kunnen duiken. Een experiment waar we jullie morgen uiteraard alles over vertellen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten