Een week met de Raspberry Pi 3 als computer: dag 4

We gebruiken al vier dagen de Raspberry Pi 3 als onze hoofdcomputer. Hoewel we tegen de nodige beperkingen zijn aangelopen verloopt 't prima: we kunnen werken, kijken films en series door snel van microSD-kaart te wisselen en kunnen zonder problemen wat over het internet surfen. Leuk, maar we hebben nog niet het gevoel dat we alles uit deze knutsel-pc hebben getrokken. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

We negeerden daarom vandaag de eerste les die we over onze Raspberry Pi hadden geleerd: niet teveel tegelijkertijd doen. Door twee programma's of processen naast elkaar te laten lopen, wilden we ontdekken hoe snel we de Pi op zijn knieën konden krijgen. 

Deze test begonnen we vrij simpel: met twee browservensters. In de één speelden we een lange YouTube-video af (met Flash, om hem extra pijn te doen), terwijl we in de ander het internet gingen afstruinen. In eerste instantie een moeizaam proces: een stilstaande pagina met daarnaast een YouTube-video werkt prima, maar probeer vooral niet over die pagina te scrollen. Op een bepaald punt waren we minutenlang bezig om de onderkant van een webpagina te bereiken.

Op zijn knieën

Naarmate we wat langer bezig waren, liep de boel een stuk soepeler. Tijd om hoger in te zetten. We wisselden de YouTube-video om voor een terminalvenster, waarmee we in één keer alle wachtende programma-updates installeerden. Tegelijkertijd speelden we Minecraft in een tweede scherm.

Of nou ja, spelen... de game veranderde op flink wat momentjes in een diavoorstelling. Op momenten dat de update werd gedownload liep het spel prima, maar tijdens het installeren werd er kennelijk net wat teveel van de Pi gevraagd. Minecraft is ineens een stuk minder leuk als je één stuk erts per minuut kunt delven. 

Daar lijkt de grens dus te leggen. Je kunt bij een computer van 35 euro niet een 3D-game spelen terwijl je grote updates installeert - maar goed, dat is ook wel een beetje te verwachten. Hoewel we bij onze tests wel prima YouTube op de achtergrond konden draaien bij het browsen, liep de boel af en toe wel wat te haperen. Een fijne manier van je werk doen is 't dus niet.

Extra Pi kopen

Wil je toch meerdere dingen tegelijkertijd doen? Dan kun je altijd valsspelen en een tweede Pi kopen. Zoals we gisteren al ontdekten, is de Raspberry Pi 3 een hartstikke krachtige mediaspeler als je daar een specifiek besturingssysteem voor installeert. Wil je naast je gebruikelijke werk graag muziek afspelen? Dan kun je beter een tweede Pi als muziekspeler inrichten, in plaats van dat je een MP3-programma in de achtergrond draait. Met 35 euro voor één Pi is dat ook best goed te doen. 

Wij doen dit stiekem ook al een beetje. Toen we Minecraft speelden deden we dat op een eigen server in huis. En die server? Ja, die staat op een tweede Pi geïnstalleerd. 

Tot nu toe hebben we onze Pi vooral gebruikt met een muis en toetsenbord - maar morgen gaan we daar verandering in brengen. Wat voor apparaten kun je er allemaal op aansluiten - en wat kun je bij het oud vuil zetten? Dat vertellen we je dan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten