Een week met de Raspberry Pi 3 als computer: dag 1

Al een paar keer hebben we het enthousiast geroepen: de Raspberry Pi is een computer van slechts 35 euro, waar je prima bijvoorbeeld het internet mee kunt rondbrowsen of kunt schrijven. De kleine printplaat bevat 1GB aan RAM, een krachtige mobiele processor en aansluitpoorten voor een HDMI-scherm, ethernet en een muis en toetsenbord.

Als we alleen heel eerlijk zijn, dan hebben we nog nooit de proef op de som genomen. Dat gaat deze week veranderen. We gaan een week lang alleen maar de Raspberry Pi 3 gebruiken als onze hoofdcomputer. Daarop gaat ondergetekende zijn stukjes schrijven, films en series volgen en de grenzen van deze minicomputer opzoeken.

 

We gebruiken in deze week de Pi zoals hij wordt geleverd. Hoewel experts gebruikmaken van zogeheten heatsinks om de Raspberry-computer koel te houden en tot het uiterste te pushen, willen wij graag weten hoe het aparaatje op zichzelf functioneert. Onze Raspberry Pi 3 heeft de officiële behuizing, een microSD-kaart van 16GB en een bijbehorende usb-adapter, waardoor de totaalprijs rond de 75 euro uitviel. Daarnaast hebben we voor twee tientjes nog eens twee extra microSD-kaartjes van 8GB per stuk gekocht, voor het geval dat. Daar komen we geheid later in de week nog eens op terug.

 

Chrome OS

Omdat we de Raspberry Pi veel gebruiken om te schrijven en e-mailen, besloten we om een experimentele versie van Chromium te downloaden. Deze Pi-port van Googles Chrome OS draait volledig op de gelijknamige webbrowser, waardoor je in feite alleen toegang hebt tot online diensten zoals Gmail, Google Drive en YouTube. Alle bestanden worden in Googles clouddienst opgeslagen, wat ideaal voor ons is. We hebben immers niet veel ruimte op het gebruikte microSD-kaartje.

 

Het installeren van Chromium op de Pi was een eitje. We staken de microSD-kaart met een adapter in onze MacBook, downloadden daarop het compacte besturingssysteem en gebruikte installeerden de boel met ApplePi Baker. Daarna hoefden we alleen naar maar het kaartje weer in de Pi te stoppen en de stroom aan te sluiten.

 

Traag

Chromium startte meteen op, maar bleek direct daarna een retetraag besturingssysteem te zijn. Google heeft Chrome OS ontwikkeld voor goedkopere laptops, maar kennelijk is deze Pi-port van het besturingssysteem alsnog te zwaar voor het minicomputertje. Meer dan twee tabbladen tegelijk draaien bleek al lastig - en het openen van zo’n tabblad duurde minstens tien seconden. Het was meteen al duidelijk: dit zouden we niet een week lang volhouden.

 

We trokken de SD-kaart weer uit de Pi, staken hem in de MacBook en installeerden dit keer Raspbian. Deze versie van Linux-besturingssysteem Debian is speciaal gemaakt voor de Pi, iets dat je meteen op het eerste moment merkt. Het openen van de browser verloopt soepeler en bijbehorende software is superlicht, waardoor je bijvoorbeeld op je dooie gemak een tekstverwerker kunt gebruiken. Bepaalde Google-diensten draaien alsnog slecht, dus daar moeten we in de komende week een oplossing voor vinden. Maar dat komt wel. We hebben in elk geval een soepel draaiende computer.

 

 

Daarmee zijn we klaar voor de rest van de week, die wel eens uitdagend kan worden. de Pi werkt prima als we wat rondspelen en tijdens het schrijven van dit artikel, maar hoe gaat deze mini-pc zich bewijzen als er zwaardere taken langskomen? Daarover vertellen we morgen meer.

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten