Verkoop desktop pc's keldert

In het tweede kwartaal van 2012 zijn 13,6 miljoen pc’s verkocht. Dat 2,4 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar (2011), aldus het Britse marktonderzoeksbureau Gartner. De grote boosdoener van deze daling is de desktop pc.

De afzet van desktops is met bijna 13 procent teruggevallen terwijl de verkoop van notebooks en tablets groeide met 4 procent. In totaal is de afzetmarkt van pc's hierdoor met 2,4 procent gedaald. Als deze trend zich doorzet, zullen winkeliers te kampen krijgen met verouderde voorraden die ze aan de straatstenen nog niet kwijt kunnen.

Voor koopjesjagers kan dit interressant zijn. De introductie van Windows 8 in oktober zou in september tot behoorlijke prijsverlagingen kunnen leiden. Het gevaar hiervan is weer dat het vervolgens moeilijker is om de nieuwste machines weer te verkopen in het derde kwartaal van 2012, aldus Gartner.

Het marktaandeel in de pc-markt is ondanks de verliezen wel grotendeels gelijk gebleven. HP blijft op nummer 1 en Acer heeft zelfs zijn marktaandeel met 2,3 procentpunt laten groeien, waardoor het bedrijf zijn tweede plaats in de verkopenlijst weet vast te houden. Asus is een nieuwkomer in de top 3 en wist op te klimmen naar de derde plaats ten koste van Dell. Volgens Gartner heeft Asus deze overwinning te danken aan zijn brede productaanbod.

Bron: Computable

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Nieuws, Desktopsystemen

Tags: desktops, pc's