abonneren

TouchSmart PC IQ515

HP verrast met een nieuw concept: de Touchsmart pc. Dit is een computer geheel geïntegreerd in een groot scherm. All in one pc’s kennen we al langer, maar de HP Touchsmart, de naam zegt het al bedient u nu met een aanraakscherm.

De vaak wat fraaier ontworpen alles in één pc’s, zijn altijd een niche product gebleven. Dit zal ongetwijfeld ook iets met de prijs te maken hebben. Ook valt er aan een dergelijk apparaat meestal weinig te veranderen. Je schroeft er niet net als bijeen desktop pc snel even een andere grafische kaart in bijvoorbeeld. Nu de pc’s over het algemeen allemaal krachtig genoeg zijn en er steeds minder aanleiding is om zelf nog aan deze pc te sleutelen, is er ruimte voor nieuwe concepten.

Aanraakscherm

HP speelt hier op in met zijn geheel in een 22 inch scherm geïntegreerde pc. Bijzonder aan de Touchsmart pc is ook het aanraakgevoelige scherm. Dit is van een uitzonderlijke kwaliteit. Het heeft een glasplaat, waardoor het gemakkelijk schoon te maken is. Dat is met de vette vingerafdrukken die je er bij het gebruik op achterlaat ook wel nodig. Het werkt niet op druk, maar optisch met sensoren in de rand van het schermen, zodat je met heel weinig kracht uiterst nauwkeurig kunt werken.

Toetsenbord nodig

Dat een aanraakscherm nog niet alleen als bedieningsinstrument kan volstaan heeft HP gelukkig ingezien, getuige het fraaie en prima werkende draadloze toetsenbord met dito muis. Om het werken in een donkere omgeving mogelijk te maken, is er onder het scherm zelfs een regelbare toetsenbordverlichting opgenomen. Ook voor het regelen van het geluidsvolume van de ingebouwde speakers zijn knoppen aan het apparaat voorzien. Jammer is dat je niet zonder toetsenbord kunt omdat HP vergeten is een helderheidsregeling voor het scherm in de pc in te bouwen. Die werkt net als bij een notebook met de een functietoets op het toetsenbord.

Mediacenter

Opvallend is ook dat HP met deze nieuwe pc een voorsprong neemt op de toekomst, door het gebruik van 64 bits Windows Vista Home Premium als besturingssysteem. Dit maakt het mogelijk de aanwezige hardware optimaal te benutten. In de in Nederland aangeboden configuratie heeft HP een compleet (Windows) mediacenter geïntegreerd inclusief een analoge tv-tuner.
Een beetje jammer is dat de huidige mediacenter software niet helemaal optimaal met het touchscherm is te bedienen. Gelukkig levert hp wel een hele nette afstandsbediening bij de pc.

Beperkte touchfunctionaliteit

Niet alleen de mediacentersoftware maar ook Windows zelf heeft maar heel beperkte ondersteuning voor de touchbediening. We moeten het doen met de tablet pc functionaliteit die op zich goed werkt maar op het touchscherm niet altijd trefzeker is. Ook de internet explorer is op geen enkele wijze voor het aanraakgebruik geoptimaliseerd. HP loopt met deze TouchSmart duiderlijk voor op verwachte multitouch bediening die Microsoft heeft aankgekondigde voor de komende versie van Windows.

Blu-ray

Voor de liefhebber van HD-video is er een blu-ray speler ingebouwd. Het 22 inch grote breedbeeld scherm heeft een goede beeldkwaliteit en kijkhoek en een heldere kleurweergave en is daarmee heel geschikt om video op te kijken. Wel is de resolutie van 1680 x 1050 net niet groot genoeg voor de volledige full-hd weergave. Vreemd genoeg ontbreekt er een hdmi-aansluiting waardoor de mogelijkheid om een extern scherm aan te sluiten is afgesneden.

Touchsmart software

Om het gemis aan touchfunctionaliteit van Windows een klein beetje te compenseren heeft HP een op het aanraakscherm geoptimaliseerd schilletje toegevoegd in de vorm van het Touchsmart programma. Dit bevat echter maar een paar geïntegreerde functies: Agenda, memo, Audio en video player, fotobladerprogramma, klok en een rss-lezer. Verder bevat het de mogelijkheid snel een bestaand windowsprogramma te starten die dan zonder specifieke aanraakbedieningsfuncties gebruikt kunnen worden.

Mediaplayer

Het moet gezegd de Touchsmart multimedia functies zien er gelikt uit en zijn met een met eenvoudige handbewegingen snel door te bladeren. Zo is er een presentatie met een waaierfunctie voor het snel bladeren door een mp3-verzameling. Deze moet wel in de standaard Windows mediaplayer zijn opgenomen of in i-tunes naar keuze. Jammer is dat hoewel de mediaplayer heel goed kan omgaan met een muziekverzameling op een netwerkschijf, deze niet in het Touchsmart programma is terug te vinden. Een gemiste kans denken wij.

Prestaties

Inwendig is de Touchsmart dik in orde met een ruim bemeten hardware configuratie bestaande uit een snelle mobiele processor de Core 2 duo T8100, met vier gigabyte werkgeheugen en een Nvidia GeForce 9600M GS videokaart. Voor de opslag is er een 500 GB schijf en een blu-ray lezer dvd-brander combinatie.

Één kabel

In principe is er om de pc te gebruiken maar één kabel nodig en dat is voedingskabel. Jammer is wel dat er een externe voeding nodig is van het formaat baksteen. Die moet je om niet op te vallen wel ergens wegwerken. Met een ingebouwde draadloze (802.11n) verbinding met het thuisnetwerk is de pc helemaal up en running. En bluetooth
Er zijn nog een aantal aansluitingen zoals de netwerkaansluiting, tv-antenne etc. onder een net luikje weggewerkt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • schermkwaliteit
  • touchscherm
  • desing
  • draadloos toetsenbord en muis
  • wifi en bluetooth in gebouwd
  • nog onvoldoende aanraakscherm mogelijkheden
  • reflecterend glanzend scherm
  • externe voeding
  • niet stil
  • duur
Een fraai ontworpen en krachtige pc voor veel multimedia toepassingen geschikt. De zin van het aanraakscherm ontgaat ons in deze versie nog een beetje. We moeten maar hopen dat Microsoft in zijn komende Windowsversie meer invulling aan weet te geven, want in de huidige uitvoering is het leuk, maar de moeite niet waard.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: