abonneren

The Touch X9611

Eind 2009 kondigde Medion The Touch aan: een multimedia-pc gepositioneerd als ultieme huiskamer-pc, waarop u tv en films kunt bekijken en opnemen en waarmee u kunt computeren. Nu is dit apparaat eindelijk verkrijgbaar in de Nederlandse Medion-webshop.

Eerlijk is eerlijk: Medion heeft lef. In het het streven naar de ultieme tv-vervanger, komt de pc-bouwer met een multimedia all-in-one pc: de Touch X9611. Opvallendste feature van deze all-in-one is het touchscreen. Toegegeven, zo'n scherm is inderdaad aantrekkelijk, maar wat is de toegevoegde waarde? Voor mobiele tablets zoals de iPad zien we het nut van een touchscreen, maar een 24-inch scherm neem je niet heel snel op schoot…

De Medion Touch is opgebouwd uit notebookcomponenten tezamen met een blu-ray speler/dvd brander combinatie. Aan boord vinden we een Intel T6600-processor, 4 GB aan ramgeheugen, twee notebook harde schijven van 320 GB, een tv-kaart en een grafische Nvidia GeForce GT240M-chipset. Deze grafische chipset is vrij krachtig en kan alle huidige formaten - inclusief hd - decoderen en probleemloos dvd’s naar hd upscalen. De overige benchmark-scores vallen echter een beetje tegen als we ze vergelijken met veel goedkopere notebooks.

Het beeldscherm is een 24 inch breedbeeld dual-touchscreen met een resolutie van 1920 x 1080. Full-hd dus. Het is alleen wel jammer dat het scherm ontzettend spiegelt en dat de kijkhoek ook beter had gekund. Echter, vanaf een paar meter afstand zijn films wel goed te volgen. Het is een gemis dat de helderheid en het contrast van het computerscherm niet standaard via het monitor osd-menu aan te passen is. Dit kan alleen via de drivers en eventueel via de gebruikte software. Andere apparaten die u aansluit op The Touch zijn wel via het osd-menu in te stellen.

The Touch heeft een hdmi-, vga- en een scart-ingang en ook een hdmi- en spdif-geluidsuitgang. Spijtig is dat Medion geen digitale interlink (kabel) voor audio heeft meegeleverd, want deze hebt u wel nodig om The Touch aan te sluiten op bijvoorbeeld een receiver. De soundbar onderaan het scherm biedt niet voldoende volume voor het bekijken van een blu-rayfilm. Wel is er een dvbt-antenne meegeleverd.

Behalve via het touchscreen is de Touch ook te bedienen via muis en toetsenbord en de meegeleverde afstandbediening. Standaard levert Medion bij The Touch X9611 een draadloos toetsenbord mee, compleet met geïntegreerde touchpad. Apart is wel dat u voor het gebruik van dit toetsenbord een usb-dongel nodig hebt. Op zich is deze meegeleverd, maar voor een product waarin alles geïntegreerd zit, vinden we dit een beetje raar. Ook is er een fingerprintreader op de pc verwerkt. Vreemd, want The Touch is geen zakelijk product. Verder is hij horizontaal geplaatst terwijl verticaal gebruikelijk is, en ook de werking laat te wensen over; het lukt ons niet om in te loggen.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • alles in één
  • krachtige grafische chipset
  • speakers niet krachtig genoeg
  • beeldschermkwaliteit niet optimaal
  • veel te duur
The Touch is onmiskenbaar een leuk initiatief; Medion durft zijn nek uit te steken. Het is absoluut een aantrekkelijk concept. Onze grootste moeite met deze all-in-one multimedia pc is de exorbitant hoge aanschafprijs van bijna € 1500. Voor hetzelfde geld koopt u u een krachtigere hometheater-pc én een betere, grotere full-hdtv. Medion had wat ons betreft beter het touchscreen achterwege kunnen laten, zodat de prijs lager wordt. Met een aantrekkelijke lagere prijs en een meegeleverde digitale interlink-kabel zou de pc wel kans maken in onze huiskamer.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: All-in-one Pc, Medion