abonneren

Smackover

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Quibuss nieuwste super krachtige pc, met Intels nieuwe Core i7 Extreme edition processor wordt aangeduid met de naam Smackover. Deze smakelijke naam ontleent Quibus aan de naam van het moederbord de Intel Smackover.

De pc zit in een flinke maar niet overdreven grote kast. Wij vinden de door Quibus voor deze pc gebruikte Zalman GT900 kast bijzonder fraai. De kast is van fraai geanodiseerd zwart aluminium en ziet er door voor de koeling voldoende en voor de verfraaiing verlichte ventilatoren stoer uit. De zijplaat is voorzien van een groot plexiglas ruit die een fraaie blik werpt op de keurig in gebouwde inhoud. De Zalman 600 watt voeding is onder in de kast gebouwd, wat gunstig is voor de temperatuurhuishouding.

Prestaties

Deze Smackover bevat de op dit moment snelste op 3,2 GHz geklokte Core i7 Extreme processor met drie keer 2 GB ddr3 geheugen op 1066 MHz.
Voor een uitstekend hoogresolutie (3D) beeld test heeft Quibus een hele mooie snelle videokaart ingebouwd de GeForce GTX280 met 1024 MB eigen videogeheugen. Samen is dit goed voor een uitstekende 3D prestatie. Nog veel mooier zijn de grafische rendering-prestaties die we meten met Cinebench.

Video-editing

Optioneel tegen ca.1300 euro meerprijs levert Quibus deze pc met een additionele MatroxRT.X2 videoediting kaart. Dat maakt deze pc de optimale machine voor het real-time bewerken van (hd) video met bijvoorbeeld Adobe première. Omdat de 64 bits drivers voor deze combinatie nog niet beschikbaar zijn kunnen we dat helaas niet testen.
Met de aanwezige blu-ray -brander is deze pc mits aangesloten op een hd-scherm helemaal toegerust op het zelf produceren en het genieten van hd-video.

Schijven

Omdat bij dit soort snelle systemen de doorvoersnelheid van en naar de harde schijf al snel de bottleneck vormen kiest Quibus voor het gebruik van drie snelle WD Velociraptor schijven van 150 GB samen in een raid0 configuratie goed voor 420 GB snelle opslagruimte en flink snelle gemiddelde doorvoersnelheid van 147 MB/sec.

64 bits Vista

Quibus levert deze pc compleet met 64 bits Windows Vista Ultimate, ook hier noodzakelijk om de grote hoeveelheid geheugen te kunnen aanspreken.

Energieverbruik

Niet verbazend is het behoorlijke energieverbruik. Toch valt het met maximaal 310 watt, ten opzichte van vergelijkbare quadcore Core 2 systemen heel erg mee valt. De prestaties per watt zijn vergelijkbaar. Jammer is dat hoewel deze Quibus Smackover redelijk stil is, de ventilatoren wel een irritant pieptoon produceren die moeilijk te negeren is.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • prestaties
  • nette kast
  • relatief bescheiden energiegebruik
  • niet stil
De Quibus Smackover toont de enorme prestaties die met het nieuwe Core i7 platform mogelijk zijn. Door het gebruik van de vooralsnog snelste en vooral ook duurste extreme edition processor is deze pc niet goedkoop. Met ruim 40 % betere prestaties in vergelijking tot de vorige generatie Intel Extreme edition Core 2 quadcore processor is het voor wie het nodig heeft, zeker de moeite waard.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie