abonneren

Slam! FM Studenten PC

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
In samenwerking met SLAM!FM brengt Alternate een studenten-pc van € 499 op de markt.

De studenten-pc zit in een wat saaie kast, maar ach... het is de binnenkant die telt. Binnenin deze pc met Windows Vista Premium vinden we namelijk een moderne Intel E2160-processor (1,8 GHz). De 1 GB aan geheugen is verdeeld over tweemaal 512 MB – prima voor de gebruikelijke applicaties, zoals Office, een mediaspeler en een instant messenger. De 250GB harde schijf met sata-interface (Maxtor) is verdeeld in twee partities, zodat de data veilig blijft als het systeem opnieuw wordt geïnstalleerd. Ook is gedacht aan een 12-in-1 cardreader. Een beeldscherm, toetsenbord of muis worden niet bijgeleverd. De gamende student zal het niet heel warm krijgen van de grafische kaart, een XFX 256MB D2 8400 GS, maar de kaart presteert hoe dan ook beter dan de ingebouwde VIA-chipset en is behoorlijk stil.

Software


Bij de pc wordt weinig software geleverd. Naast McAfee Internet Security met drie maanden gratis updates en de nodige drivers vinden we alleen de Easy Media Creator Suite 9 van Roxio terug. Deze bevat naast de een cd/dvd-brandprogramma een aantal tools voor multimedia, een backupprogramma en zelfs een ringtonemaker. Grote afwezige is een Office- of Works-pakket. Hoewel studenten hier goedkoop aan kunnen komen (Student & Teacher Edition) is het toch jammer dat Alternate deze software niet standaard meelevert met de pc.

Tv-tuner


Alternate heeft de pc voorzien van een hybride tv-tuner, een Hauppauge WinTV HVR1100, zodat de pc óók kan worden gebruikt als tv. Doordat Vista Premium Windows Media Center bevat, kan de tv-tuner zonder problemen worden gebruikt. De tv-tuner zelf levert redelijke tot goede kwaliteit, maar dat hangt natuurlijk af van de gebruikte kabel en andere factoren. Wanneer u digitale televisie wilt gebruiken moet u erop bedacht zijn dat de kaart niet samenwerkt met Digitenne. Veel meer dan de free-to-air-kanalen zult u dus niet ontvangen, maar dat kan Alternate niet aangerekend worden – dvb-t-tuners die wel met Digitenne werken zijn nauwelijks te vinden in de markt.

Benchmarks


Wat kunnen we verwachten voor € 499? De pc scoort 4109 PCMarks, 1554 3DMarks en heeft een gemiddelde Vista-rating van 3,5. Niet slecht, maar een goede (moderne) tweedehands pc is vaak voor minder dan € 499 te koop op bijvoorbeeld eBay en Marktplaats. Studenten met een (computer)technische opleiding doen er verstandiger aan zelf een pc te bouwen, omdat de geleverde configuratie niet krachtig genoeg is voor zware pakketten als Autocad. Wie dergelijke zware pakketten niet hoeft te draaien heeft aan de SLAM!FM-pc een prima beestje dat zijn mannetje staat.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Tv-tuner
  • Stille grafische kaart
  • Saaie kast
  • Kan goedkoper
Is de prijs van € 499 laag genoeg? Misschien. Maar vergeet niet dat monitor, muis en toetsenbord los moeten worden aangeschaft – en daar kan een aardig prijskaartje aan hangen. De pc werkt prima en de componenten zijn van goede kwaliteit, al blijft het jammer dat deze studenten-pc niet zwaar genoeg is voor zwaardere pakketten of moderne games. De tv-tuner kan een extra reden zijn om de pc te kopen, maar dat is afhankelijk van de wensen van de student.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: