Signature

High-end design pc’s zien we nog niet heel veel. Tenminste, niet kant en klaar met een eigen gefabriceerde behuizing. Gooi PC’s heeft de bijtel, zaag en het schuurpapier ter hand genomen en is gaan knutselen aan een alles behalve standaard pc-behuizing van antiek teakhout en titanium.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

De toch wel indrukwekkende specificaties vallen bij de Signature van Gooi PC’s in het niet. Een overklokte Core i7 875K, HD5850, 4GB ddr3-1333, 160GB Intel X25M G2-ssd, 2TB harde schijf... Gaap! Goed, wellicht is de gemodificeerde Prodigy HD2 geluidskaart nog wel interessant. Die heeft Gooi PC’s namelijk flink aangepast met gigantische signaaltransformatoren. Met hoorbaar resultaat overigens. Maar zélfs dat pakt het oog niet. Het is de antieken teakhouten behuizing met titanium front en bovenkap dat écht in het oog springt. Wat heeft Gooi PC’s gedacht toen het dit project begon?
Eén ding is zeker: Gooi PC’s wilde iets anders dan anderen. En dat is gelukt. Van Jesse, de eigenaar van Gooi PC’s en mede systeembouwer, hebben we begrepen dat hij niet zelf het hout heeft bewerkt. Dat is gedaan door een meubelbouwer. Antiek Teakhout is vrij lastig te zagen, vandaar. Het titanium is grade 2, om het een wat ruwer, stoerder uiterlijk mee te geven. Grade 5 is helemaal gepolijst en dus glanzend. Dat vond Jesse niks. De meningen op de redactie waren heel wisselend. We hebben reacties als ‘wat een omgebouwde sinaasappelkist!’ tot ‘wow, dit is écht te gek!’, gehoord. Kortom: iedereen heeft wel een mening over de Signature.
Natuurlijk hebben we niet alleen de behuizing getest, maar hebben we ook een blik in het binnenste van de Signature geworpen. Het is, zoals we eigenlijk wel van Gooi PC’s gewend zijn, keurig in elkaar gezet. Opvallend is wel dat het kabelmanagement iets minder netjes is dan bij een reguliere behuizing. We verwachten niet dat het koelproblemen gaat opleveren, maar we hebben nettere pc’s gezien uit de stal van Gooi PC’s. Jesse heeft natuurlijk gekozen voor superstille koeling. We zien Scythe S-Flex fans en Scythe-koelblokken voor zowel cpu als videokaart en een zeer stille Seasonic-voeding. Die materiaalkeuze kunnen we helemaal begrijpen.
Als we de pc aanzetten met de prachtige geïntegreerde knop op het titanium frontpaneel, horen we helemaal niets. Het enige dat verraadt dat de pc aan staat, is het witte licht dat we van rechtsonder zien schijnen. Na een tijdje zien we een Windows 7-logo op het scherm verdwijnen. Korte tijd later zien we de desktop. Geruisloos en snel! Wat een heerlijke combinatie is dat toch.
Niet geheel verwonderlijk scoort de pc bijzonder goed in de benchmarks. De overklokte i7 zet 22390 cpu-punten neer in 3DMark Vantage. Het gehele systeem scoort 16107 punten; ruim voldoende om elk spel soepel te spelen. Ook in PCMark Vantage zien we een zeer nette score van 16145. Cinebench rondt de Signature af met 21682 punten, wat simpelweg erg netjes is.
We zien het systeem prima voor ons als werkcentrum van een hip designkantoor. Hij is niet hoorbaar, ook niet onder belasting en alles draait soepel. Het geluid is verbluffend goed dankzij de modificatie aan de Audiotrak-kaart. Wel hadden we graag gezien dat we analoog 5.1 kunnen uitsturen, maar er zijn niet veel betaalbare audiofiele geluidskaarten die dat kunnen.
Helaas missen we wel iets: een dvd- of blu-ray drive in het front en wat usb-ingangen aan de zijkant ofzo. We snappen dat dat het uiterlijk van de behuizing negatief beïnvloedt en dat het lastig realiseerbaar is, maar het zou dit systeem wel af maken. Nu levert Gooi PC’s wel een losse dvd-drive mee, maar dat is het toch net niet.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Bijzonder
  • Zeer snel
  • Superstil
  • Geen geïntegreerde optische drive
  • Geen usb op front of zijkant
Gooi PC's heeft een zeer bijzondere pc in de markt gezet. Of het ontwerp u aantrekt, is een kwestie van smaak. Technisch gezien staat het systeem als een huis. Het is heerlijk vlot en de gemodificeerde geluidskaart klinkt bijzonder goed. Op gebied van gebruiksgemak, kan Gooi PC's naar ons inzicht nog wel wat verbeteren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: